lebah juling??


kawan-kawanku yang amat kusayangi..

Sunday, April 2, 2017

The Face Shop

Setelah umur 21 tahun barulah aku tau tentang kewujudan produk The Face Shop ini. Adoi. Padahal masa pergi Korea dulu berlambak je produk The Face Shop ni tapi masa tu memang taktau apa-apa pasal kecantikan semua. Masa zaman dulu pasrah je muka berminyak, berjerawat, whitehead, blackhead bagai. Sekarang kalau boleh muka nak selicin licin yang boleh.

Kenapa Guna Face Shop?

Secara jujurnya sebab tergoda dengan rupa kedai dia yang comel dan sangat green (it looks so fresh) mata tu tenang je lihat benda-benda hijau ada element alam semulajadi ni (pelajar Environment sangat =P ).

Tergoda dengan kawan. Sebab dia member dan ikut dia masuk kedai Face Shop memang dahsyat la discount yang di dapat dan secara tidak langsung saya pun terikut sama membeli. Ini semua salah VITARICH!!!

And because its claim to be 100% natural. Siapa tak suka natural things kan? Since our modern days now we are exposed with segala macam chemical and radiation.

Kesan Guna Face Shop?

Kesan dia biasa-biasa je. Taklah muka 100% bertukar jadi Oppa Oppa Korea still jugak muka jawa minangkabau, Mungkin jugak sebab aku guna basic range je. Akak tak mampu nak beli semua yang ada dekat Face Shop tu dik walaupun hati akak meronta-ronta untuk membeli (Saya suka membeli tapi malas nak mengguna. My bad habit yo. Trobang duit den).

Produk Face Shop Yang Saya Ada?

Since I love to buy but not to use it, I already set a promise towards myself by control nafsu membeli walaupun SALE datang menerpa. Tak penting tak payah beli. Janji macam biasalah tidak dapek den tunaikan. Tangan ni gatal je nak mencapai segala benda. Haih >.<

1) White Jewel Peeling

This is my first Face Shop product. It acts as a exfoliater (peel all your dead cells). Macam scrub tapi scrub kasar dan molecule eh godang-godang (besar) tapi white jewel ni peeling yang molecule dia halus but it works so well. 

2) Herb Day Cleansing Foam
Since I am a big fan of lemon sebab lemon ni dia ada scents of wangi. It is suitable for all types of skin tapi bila guna benda ni my whitehead dan blackhead ada je tak poie mano-mano. Bau dia takdelah wangi sangat, it more towards natural scents. 

3) Eye Patches

Since my eyes got a combo set of eye bag and dark circle so I gave a try on this product but unfortunately it doesn't work well on me. The dark circle is still there even I sleep early but I can feel my eyes so tegang. It is also not too watery (berair with too many liquids) like Guardian Eye Mask. Jadi bila pakai takdelah dia melurut kebawah kemana-mana sahaja. 

4) Nose Pack

Since I haven't use both of the nose pack jadi tak dapat la nak buat review. Sorry T_T. Tapi nak jugak tunjuk my Face Shop collection.


 5) Lip Mask

Not so best mask but I can keep your lips moisturize tapi takdolah sampai bibir pink pink tu. But it makes your lips smooth and when you apply your lipstick dia nampak cantik la tak terkopek sana sini. 

p/s: Many way product to go! Nak cantik kan. Ahaks but still a kampung girl. 

Saturday, March 4, 2017

ST. IVES FACE SCRUB

Sejak baru menjinakkan diri untuk melawa baru akak tau bertapa pentingnya scrub wajah. I have tried so many scrub tapi takde satu pun yang best yang menepati piawaian yang akak tetapkan. Takde yang wangi dan boleh tanggalkan segala dead cells, blackhead, whitehead dengan aktifnya. Until one day masa tengah berjalan-jalan di Watsons akak ternampak ST. IVES face scrub dan akak pun dengan gatal tangannya bukak penutup scrub muka berkenaan sebab nak ambil bau dan baunya sangatlah menakjubkan. It smells of apricot the real okay. Harga pun berpatutan which is less than RM20 (affordable price for student like me #BelanjaSecaraBerhemah).

They said it is a new packaging. Packaging lama akak taktau macam mana bentuk dia =)

Totally inlove with it. I don't think going to change to other scrub.

p/s: Entry ini ditulis selepas mengscrub muka dengan menggunakan produk ini. Inilah rahsia kulit muka akak macam baby. Eh eh terover plak. Bye.

Sunday, February 26, 2017

Bio Essence

Dulu akak tak pernah nak reti jaga muka nie. Pencuci muka pun pakai bila dah tingkatan 4 masa tu jangan dipandang muka akak yang terlalu banyak sangat jerawat takut nightmare pula nanti. Zaman asasi mulalah belajar pakai bedak dan bila tengok orang pakai macam-macam jenis produk mulalah hati ini terdetik nak cuba. =P

Disebabkan bio essence adalah antara produk yang mahal bagi seorang student yang tidak mempunyai side income seperti saya jadi terpaksalah melupakan impian untuk membeli satu set dan nak beli pun terpaksa tunggu promotion yang kaw kaw kababom!

Produk bio essence yang pertama akak beli ialah Bio Essence 24K Bio-Gold Platinum dual eyes essence. Disebabkan akak banyak baca review and orang bagi good review about it tapi bila aku pakai my dark circle and eyebag is still there. Agaknya mungkin sebab akak punya eyebag degil sangat kot tapi bila pakai rasa sekitar mata sangat fresh dan tegang. Tapi macam biasa lain orang lain kadar keberkesanannya. 
Bekas yang simple tapi nampak ekslusif mungkin kerana ada warna gold kot. 

Produk bio essence yang akak beli ialah Gold Water. Beli sebab kebetulan masa singgah Watson ternampak promo botol kecik hanya untuk RM20. Fungsi gold water ini adalah untuk mengurangkan garis halus dan kedutan. Saja je akak nak try pakai. Gold water ni sangat best dan cepat serap ke dalam kulit. Less than a minute untuk kering. Senang bagai sesiapa nak pakai krim muka lepas tu.  

Disebabkan botolnya yang kecil, ia sangat mudah untuk dibawa kemana-mana. Lepas sembahyang pakai muka jadi fresh je. 

p/s: Nak lawa kenalah melabur. Acewah. 

Saturday, February 25, 2017

Turki

Turki is the first vacation of 2017! ayat macam banyak bebenor kau melancong dalam setahun yek padahal setahun sekali jek =P

Sebab Turki antara tempat holiday yang best dan I have been visited too many places in Turki (sebab pergi Turki kalini lama sikit so akak akan pecahkan story ke beberapa bahagian, itu pun kalau rajin update. Mohon doakan akak rajin update ye).

First of all nak cakap thank you to Abah sebab sponsor holiday nie and mak pulak sponsor duit belanja dekat sana =)

Akak pergi turki kalini dengan syarikat Andalusia (selalu pergi dengan POTO travel and tours je). Ini diingatkan sekali lagi akak bukan backpackers ye akak packagers. hahaha. Sebab akak pergi sorang akak anak bongsu akak anak perempuan jadi ko jangan harap mak akak nak bagi akak pergi sorang-sorang. Package nie include ticket flight pergi balik, holiday, makan minum 3 kali sehari only costs less than RM4 000 for 10 days and 7 nights. Kira murah okay. Tempat berbagai-bagai tempat. Since orang Turki tak reti cakap english jadi part bercakap tu susah sikit so bila ikut travel agency sonang sikit. Lebih-lebih lagi syarikat Muslim jadi part sembahyang tu terjaga sikit. Antara kau nak sembahyang atau tak nak je. Untuk shopping dekat sana I only spend 250 USD, Tak banyak beli barang pun cuma adalah sedikit buah tangan untuk family yang tercinta. Orang tercinta je takde sebab beliau tidak wujud. *Still searching for the right one.

Akak belanja gambar as teaser je dulu. Lepas transfer gambar dalam laptop insyaALLAH akan update sampai kamu semua penat nak baca.


Monday, January 16, 2017

Guardian Eye Mask

Semenjak jadi final year student, sejak busy dengan FYP, sejak busy dengan exam, sejak busy dengan handphone ekh ekh ekh mata ku telah menjadi mata panda. And things get worst bila time dateline nak kena hantar thesis lepas tu berjaga malam untuk exam pulak. Hailaaaa mata dah sebijik macam panda. Kalau duduk sebelah panda pun mesti orang ingat aku adalah panda =_='

Since dah pandai nak melawa sikit and some advice from my friends they said cuba try pakai eye cream atau eye mask. Selalunya eye cream aku guna time study but time tidur aku just guna eye mask sebab dia rasa sejuk-sejuk and it really help to relax my tired eyes. And the best mask that I totally recommended to you is Guardian Eye Mask.
Tadaaa actually guardian eye mask ada 6 types tapi yang lagi satu dah habis aku guna before snap gambar nak tunjuk dekat anda. Maafkan saya sayang-sayang semua *insert suara Dato Seri Vida


Sebab aku suka beli guardian eye mask nie:
1) Sebab berkesan! yeah it really works on my tired panda eyes.
2) Murah. 3 for RM5.85 murah okay for students. Murah dan berkesan. Really good combination
3) Wangi. Bau dia bau bau natural
4) Easy to apply on. Bukak pack and tepek lepas tu tidur.
5) Sebab comel. I totally can't resists benda-benda comel nie. Geram mak nyah oi.
Kekurangan mask nie:
1) terlalu berair. Selalu melurut kebawah. Kalau jenis aku yang tidur suka ke kiri ke kanan memang ko bangun pagi tengok benda tu entah kemana entah menghilang. Hahaha. Satu je kekurangan dia. Yang lain AWESOME!

 Mask yang pack dia gambar gajah nie adalah untuk dehydrated eyes. Untuk sekitar mata korang yang kering. It smells like avocado. Ia digunakan untuk moisturies and helps improve fine lines.
 If mata hampa semua nampak macam lesu-lesu boleh la gunakan pack yang gambar rambit warna hijau nie. It helps to hydrates and makes your eyes look fresh. Hampa pakai for 30 minutes pun boleh dah nampak mata hampa segar. Bau dia bau cucumber, Best.
Since aku ada lingkaran gelap bawah mata dah macam mata panda so I usually used this. It really works!! Suka sangat suka sangat. It could help to bright and whiten your dark circle and it smells like cocoa. Sodap bau ekh sampai den ghaso nak makan yo. 

Pack yang sangat comel untuk pecinta kucing. Sangat berguna bagi sesiapa yang banyak menggunakan laptop; student, pekerja pejabat dan semualah yang menggunakan komputer dan seangkatan dengannya. Bau pack nie bau macam melon. Sedap!

Selain mempunyai dark circle aku jugak ada puffy eyes. Kadang-kadang rasa menyampah tengok gelembong bawah mata nie. TAK SUKA OKAY! Tapi bila guna pack nie rasa mata macam menegang dan bau pack nie sangat wangi sebab ada bau bunga Elder. Sorry taktau nak describe bau macam mana tapi yang pasti wangi! Nak tau bau macam apa kenalah pergilah beli di Guardian yang berdekatan dengan anda.
Since pack yang nie dah habis digunakan before aku sempat nak snap gambar dan pergi dok cari di Guardian sekitar Kota Kinabalu semua tiada. Jadi ikhsan google jelah. Kalau hampa tanya aku Dull Eyes tu macam mana, aku pun tak tau weyh, Hahaha. Maybe kalau ada dark circle tu boleh la guna yang nie jugak. Ia mempunyai fungsi smoothing the eye with anti-oxidant properties. Yang paling penting bau Aloe Vera yang wangi...

Okay cukup review untuk semua 6 range of Guardian Eye Mask. Terpulang kepada anda untuk membeli yang mana satu mengikut masalah anda tapi kalau tergoda dengan kecomelan pack tersebut makanya kenalah beli semua. 

THE END

p/s: One of my resolution is to write more entry on beauty product. Cantik sama-sama u'olls. 

Saturday, December 31, 2016

End of 2016

Today is 31 december meaning that the last day of 2016. Not going to be excited as next year going to be more tougher for me.

Turned to 22. Going to face all those lecturers for final year project. Have to submit my final year project. Have to do viva. Graduate then maybe struggle searching for job and love. *Sigh so bad I couldn't find one in university or maybe he'll wait until the last semester or is he going to plan to surprise me during my convocation. *Dream big nya perempuan ni >.<

Selama 2016 nie nothing much happens. Just the same old routine which is quiet boring but I might missed this moment T_T.  So here what I have done in 2016:

January: Worked as my mum maid. It was really awesome as I am able to spend most of my time with mum and learned some new recipe from her. *Its a hint to tell you guys that I am good at cooking.

Febuary: Bound to Hong Kong and China. Of course the highlight would be is Hong Kong Disneyland. So sad that I don't have so much photos of myself. *Sejenis manusia yang malu nak selfie depan orang ramai. So bad that I couldn't take photos with Mickey Mouse but atleast I got a chance to take with Donald Duck and Daisy.

Then the other months berlalu with the same old routine. Wake up, go to class, hang out with my friends.

April: Jeng jeng jeng got a specil birthday celebration that made by my Jemahians....So proud and bless to have them as my friends. *First time orang buat prank untuk aku ==" jadi sebab tu macam kuno sikit.

2016 Raya first time beraya with two kiddos (anak buah den) seriously havoc rumah with tangisan depa (dok gaduh main sama-sama). 


So this will be my 2016 conclusion. Actually I need other entry to talk about travelling (travel around Sabah that might useful to those yang nak bercuti di Sabah)


Happy New Year!
Welcome Onboard 2017!

Saturday, July 2, 2016

My Hair Care Product


HAIR CARE! HAIR!

Perempuan adalah sejenis makhluk yang sangat particular about her hair ekh not only hair but from head to toe nyah senang cerita satu badan la. Lelaki zaman sekarang pun macam tu juga =P

Disebabkan terlalu busy dengan exam dan segala bagai I forgot to take care about my hair. Sedih gak tengok rambut banyak gugur sebab terlalu stress memikirkan banyak benor kerja aku nak kena submit; lab report dan segala assignment bagai. Pada musim cuti semester nilah nak jaga balik rambut ni sebelum menjadi parah. Walaupun bertudung tapi rambut kena jaga jugak.

For shampoo I used Safi Shayla, Wangi sangat aih. Sebatu boleh bau nyah...
Mula-mula aku guna botol orange lepas dua botol guna botol orange tukar pula ke botol hijau. Yang botol hijau tu dah nak masuk botol kedua. Lain warna botol lain fungsinya okay. Aku tukar bukan sebab fungsi tapi saja nak tukar angin bagi bau lain plak dekat rambut ni. Lelama bau yang sama muak jugak kan. 

Now Safi Shayla ada pek fleksi which is pack yang boleh refill. Ini sangat menjimatkan dan very eco friendly as it can save the environment. Nak cantik tapi persekitaran pun kena jaga juga ye. Kita nak limitkan pembuangan dan pencemaran. Safi shayla ni lain daripada lain sebab bau dia natural and ada habatus sauda. Sebab certain shampoo bau chemical dia sangat kuat. Dah la dalam lab aku berperang dengan chemical takkan la dekat rambut pun nak berbau chemical juga. 

Untuk cream rambut ala serum pertumbuhan rambut aku guna D'HERBS TERLAJAK LARIS. Cream ni dah tak terkira berapa banyak dah aku guna sebab memang berkesan sangat-sangat. Dulu aku pakai dengan shampoo d'herbs sekali tapi sebab mahal bebenor dan aku nak save duit jadi aku guna cream dia je but still berkesan jugak okay. Rambut tumbuh but still tak dapat nak selamatkan keguguran rambut ku. 

Yang produk hilmalaya tu saja je aku tunjuk sebab memang ada dan aku pakai tapi tak berkesan. Udah le mahal. Mungkin tak sesuai dengan aku la kot. 


Ada orang kata produk Tropika Bioherb pun elok jugak untuk masalah rambut ni, ingatkan nak try tapi nantilah tunggu dah tak sesak sikit. 

Okay bye nak masak untuk berbuka =)

Take CARE.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...