lebah juling??


kawan-kawanku yang amat kusayangi..

Saturday, July 2, 2016

My Hair Care Product


HAIR CARE! HAIR!

Perempuan adalah sejenis makhluk yang sangat particular about her hair ekh not only hair but from head to toe nyah senang cerita satu badan la. Lelaki zaman sekarang pun macam tu juga =P

Disebabkan terlalu busy dengan exam dan segala bagai I forgot to take care about my hair. Sedih gak tengok rambut banyak gugur sebab terlalu stress memikirkan banyak benor kerja aku nak kena submit; lab report dan segala assignment bagai. Pada musim cuti semester nilah nak jaga balik rambut ni sebelum menjadi parah. Walaupun bertudung tapi rambut kena jaga jugak.

For shampoo I used Safi Shayla, Wangi sangat aih. Sebatu boleh bau nyah...
Mula-mula aku guna botol orange lepas dua botol guna botol orange tukar pula ke botol hijau. Yang botol hijau tu dah nak masuk botol kedua. Lain warna botol lain fungsinya okay. Aku tukar bukan sebab fungsi tapi saja nak tukar angin bagi bau lain plak dekat rambut ni. Lelama bau yang sama muak jugak kan. 

Now Safi Shayla ada pek fleksi which is pack yang boleh refill. Ini sangat menjimatkan dan very eco friendly as it can save the environment. Nak cantik tapi persekitaran pun kena jaga juga ye. Kita nak limitkan pembuangan dan pencemaran. Safi shayla ni lain daripada lain sebab bau dia natural and ada habatus sauda. Sebab certain shampoo bau chemical dia sangat kuat. Dah la dalam lab aku berperang dengan chemical takkan la dekat rambut pun nak berbau chemical juga. 

Untuk cream rambut ala serum pertumbuhan rambut aku guna D'HERBS TERLAJAK LARIS. Cream ni dah tak terkira berapa banyak dah aku guna sebab memang berkesan sangat-sangat. Dulu aku pakai dengan shampoo d'herbs sekali tapi sebab mahal bebenor dan aku nak save duit jadi aku guna cream dia je but still berkesan jugak okay. Rambut tumbuh but still tak dapat nak selamatkan keguguran rambut ku. 

Yang produk hilmalaya tu saja je aku tunjuk sebab memang ada dan aku pakai tapi tak berkesan. Udah le mahal. Mungkin tak sesuai dengan aku la kot. 


Ada orang kata produk Tropika Bioherb pun elok jugak untuk masalah rambut ni, ingatkan nak try tapi nantilah tunggu dah tak sesak sikit. 

Okay bye nak masak untuk berbuka =)

Take CARE.



Tuesday, June 28, 2016

Resipi Macaroni Goreng Simple

Niat di hati hari-hari mau update blog tapi niat sekadar niat dan sangat susah untuk dilaksanakan. Nak cari masa tu penting, sangat sibuk dengan aktiviti kemas rumah dan masak plus add on mengejar pahala malam-malam terakhir bulan Ramadhan ni =)

This is the simple menu yang sangat-sangat sesuai untuk working mommy or student like me yang kesuntukkan masa.

Bahan-bahan
1) 1 biji bawang merah. Dicincang dadu.
2) Sos cili
3) Sos tiram
4) Kicap manis
5) minced meat
6) macaroni

Cara-cara:
1) rebus macaroni. ini perlu okay kalau tidak ya ampun kerasnya tu.
2) masukkan sedikit minyak then terus masukkan bawang dan tumis sampai bawang tu layu
3) masukkan minced meat then kacau seketika terus masukkan sos cili, sos tiram dan kicap manis. Korang kena adjust sendiri tahap manis dan masin. Sebab ada orang letak lebih dan ada orang letak sikit. Ekh resipi ni main campak-campak je.
4) Masak sampai mengelegak then masukkan macaroni. Gaul sebati dan tadaaa siap untuk dihidangkan.
Rupa macaroni tu akan kelihatan seperti begini.


Lupa nak bagitau boleh add on tomato jugak kalau kamuorang suka ye. Ikut kepada apa yang ada didalam fridge anda. 
Jangan risau macaroni ni tak pedas dan selamat untuk anak anda yang masih kecil. 


Saturday, June 25, 2016

BACK TO MY HOMETOWN

Hye GUYS!

While you are reading my blog, I am enjoying my peaceful life without tons of assignment in front of my TV. Goyang-goyang kaki gituw.

I'm back in Seremban means I will post lots of entry. I promise guys because after this I'll be quarantine from my blog and any of other lagha things.

Macam biasalah balik dengan menaikki MAS tapi kalini with someone who annoyed me since sampai airport lagi. He is non-other than my friend; HAIQAL HASSIM. 

Feeling nak balik kampung this time rasa lain macam sikit sebab my baby balik lambat. Life without her is so inomplete. Dan yang paling bengang sebab dah excited masuk flight tapi delayed. 
Dengan ini saya ingin mengucapkan selamat meyambut ramadhan walaupun dah masuk 10 malam terakhir but still sempat kan! Dan selamat mengejar malam lailatulqada. 

Lots of love. See ya in the next entry. 

Sunday, May 15, 2016

Iffah Turns 1

On fifth may we managed to held Iffah's birthday party. Walaupun busy tahap infinity kami dapat juga celebrate birthday si budak kecik yang comel. Tapi takdelah buat secara besar-besaran. Just buat untuk 50 orang makan je.

I was so happy cause JEMAHS are able to come. =P Since JEMAHS is big fan of Iffah jadi depa pun excited berabis la sebab dapat datang dan main dengan Iffah. At first Iffah dilanda thunderstorm where her mood is not okay and she can't stop crying. Terkejut la tu sebab tengok orang ramai datang rumah kan. There was a lot of FOOD. I like. 2 Secret recipe cakes. Totally ruined my diet.
Sebelum party start. Princess is so happy over the top but once dah ramai orang datang sunddely Princes turns into Monster. Haaa nangis-nangis. 

I know Aunty Vita is kind of pelik Iffah. Just abaikan aunty tu ye. Anyway thank you for the book Vitarich!

This is my squad a.k.a JEMAHS.  Thank you for coming, Thank you for the hadiah yang sangat banyak dan lawa-lawa sampai aku rasa nak ambil je semua hadiah Iffah.

Dalam group jemah terdapat 3 orang pondan lelaki gay (gurau je tapi memang kami panggil mereka ni lelaki pondan. hahahaha). Tak sangka plak ada skill dukung baby mereka ni. 
dah aku malas nak tulis panjang-panjang. let the picture do the talk. 






Happy birthday Iffah Nabila. I love you to the moon and star sayang. Semoga menjadi anak yang solehah.

Sunday, May 1, 2016

Resipi Sup Telur Kobis

Sebab breakfast makan maggi mamee chef kari laksa yang super duper umph dan lunch pulak makan nasi DUA pinggan and PLEASE SOMEONE SHOULD AZAN AT MY EAR. Bela saka ke apa? So untuk dinner sebab lepas workout (jogging for 30 minutes) jadi beta nak eat healthy but yummy. So my choice of course sup telur kobis TANPA MINYAK.

Bahan-bahannya (hanya memerlukan 5 barang je).
1) Cube pati ikan bilis. (I prefer to use ikan bilis sebab naik wow rasa ikan).
2) Sos tiram
3) 2 biji telur
4) kobis
5) AIR (tanpa air tak jadi lah sup.)

Cara-caranya:
1) Masukkan 2 cawan air. Water level depends dekat diri sendiri. If nak kuah banyak letaklah air but prefer kuah sikit letaklah sikit. Terpulang pada individu okay.
2) Letak 1 cube pati ikan bilis dan letak 1 sudu besar sos tiram. Make sure terus kacau untuk elak dia bergumpal.
3) Letak kobis dan masukkan telur yang telah dipecahkan.
4) tunggu sehingga telur jadi keras.

Tadaaa jadilah begini. Rupa memang out but the taste really awesome!

All of my resipi memang cepat dan mudah sesuai untuk orang yang busy seperti saya. Till we meet again. 

Saturday, April 30, 2016

Resepi Steak Salmon

Haritu pergi Secret Recipe tengok harga Salmon Steak amboi kemain RM34.00 (kalau tak silap la tapi yang pasti bagi seorang student macam saya harga tersebut terlalu mahal). Sebab tekak dah teringin pergi beli dekat supermarket Salmon Fillet. Ambil yang paling murah je. Paling murah pun satu slice dalam RM13 (tambah lagi seringgit boleh dapat 2kilo ikan kembung). 

Tips nak beli Salmon fillet is make sure ambil yang with skin. Sebab bila grill dia akan jadi crunchy-crunchy. 

Resipi ni memang senang and actually sesuai untuk orang yang diet dan pemalas. 

Hanya memerlukan 4 bahan sahaja:
1) Salmon boleh guna fillet atau yang ketul-ketul tu.
2) Secubit garam
3) sos thousands island
4) sos tiram (optional)

Cara-cara:
1) lumurkan garam, sos thousands island dengan sos tiram then perapkan. Usually aku perap dalam sehari dua. Takyah lama pun takpe. 
2) Panaskan kuali then letak minyak zaiton. Taknak letak pun takpe. Then grill lah dengan hati yang gembira. I like to make it crispy at the outside but soft in inside. Don't overcooked. Make sure ada moist moist juice ikan tu lagi. Baru umph!
Masa untuk masak =)
Bila nak makan tu boleh la letak sos thousands island tu lagi. 
Kasi close up sikit.. Haaa tergoda tak?

Till we meet again. Selamat mencuba. Sekali skala bertukar ke selera western tak salah kan. 

Friday, April 1, 2016

Hong Kong Alone

Finally, after dah berbulan-bulan balik dari Hong Kong now only I have time to write an entry about Hong Kong. Alahai macam tak basi je cerita. Basi tak basi still nak tempek jugak dekat blog. Disebabkan last year aku tak keluar jalan daripada Malaysia dan parents aku plak berhoneymoon di Turki jadi ini dikatakan hadiah buat aku la. Hehehe.

Dari dulu lagi pernah cakap ngan abah "ADIK NAK PI DISNEYLAND" and finally disaat dua paper final exam semester mahu berakhir abah call dan cakap "Tarikh sekian sekian pergi Hong Kong tau". Macam nak meloncat keriangan aku. Tapi cool. We have to act cool. Memandangkan ini merupakan first trip aku gi overseas without parents, debor gak la rasa. Bayangkan gi tempat orang yang sah-sahlah diorang tak cakap english memang mencabar tapi memandangkan aku gi dengan Travel Poto & Tours kira okaylah sikit.

This is Hong Kong Aiport, sangat-sangat bersih dan cantik dan lagi lagi besar daripada KLIA 2. Takat ni antara negara yang lain ni airport yang paling besar la dan takde pekerja Bangla okay semua pekerja local. Masa ni ada mood-mood rindu rumah lagi. Mengada!

Our first destination is Victoria Peak, Kita boleh nampak the whole view of Hong Kong from this Victoria Peak. Angin yang tiup pada ketika ini takat sepoi-sepoi bahasa tapi kesejukkan dia takyah cakap la. This is one of the best place to run from the scorching hot of our weather. Dekat atas ni bukan takat view jelah tapi siapa ado Hard Rock Cafe. Menitis air mata jugak masa beli baju Hard Rock Cafe dekat situ. Mahal ya ampun. 

The main highlight kalau sampai dekat Hong Kong seharusnya Hong Kong Disneyland. Umur dah 20 tapi bila sampai je sini tukar balik jadi 6 tahun. Bagi aku for those with anak is worth to go. Tapi tahan la sikit sejuknya, Sebab it totally outdoor so kalau sejuk duduk jelah situ tak kemana-mana. 


Tempat wajib untuk bergambar. Oh I missed my abah that time. Jurufoto professional kot and bila jalan sorang-sorang harap orang je ambilkan gambar ko. Hurm takleh nak demand gambar lawa sangat la. 

I have no idea karakter kartun apakah ini. Tapi yang pasti dia sangat comel..

The cinderella Castle. At night korang boleh tengok fireworks dekat Cinderella Castle ni which is one of the place that should go and I found it very romantik. Sambil tengok firework dengan iringan lagu Walt Disney. Memang romantik. 


Since I am a big fan of Duck Duck. So here it is the two duck. Donald dengan Daisy pakai baju Cina. hehehe. Owh, aku adalah shopping tshirt dekat sana. menangis jugak masa nak bayar. Sehelai Tshirt dalam harga RM150. Tak pernah lagi aku beli baju semahal tu tapi kenang-kenangan kan.

 
Ini adalah habour untuk tengok mainland. Aku sebenarnya tak beberape paham sangat jalan dekat Hong Kong ni. Kejap mainland kejap island. 

Sampai disini sajalah warkah buat kalini. Acewah. Sebenarnya aku stay up untuk study kimia. Alang-alang tengah rehat ni gunakan masa untuk update sikit. Sikit je tak banyak pun. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...