lebah juling??


kawan-kawanku yang amat kusayangi..

Tuesday, November 22, 2011

Jalan-Jalan Cari Kepah

semenjak ada travelog pasal New Zealand dekat 8TV, aku kini bersemangat kembali nak share dengan korang about New Zealand. owh bertapa gediknya aku. okie, ni aku share dengan korang dengan one of the activity yang kitaorang buat dekat New Zealand iaitu tangkap kepah. okey, this activity is very exciting. serius. tapi kepada yang tak tahan sejuk tu, sila balik la ye. tak guna kalau korang pergi tapi tak nak keluar dari kereta (sebab sejuk). okey, back to the topic. kitaorang pergi ke entah apa entah nama tempat dia (lupa la nama sebab banyak sangat telan semut) dengan menaiki kereta sport car abang kirin. wanna know who is abang kirin? tunggu next punyer entry. senang citer tunggu lepas lafaz akad selesai diucapkan (apakah ini?? terblur sekejap). oleh kerana kereta sport car abang kirin hanya memuatkan 5 passenger sahaja (kalau dekat NZ ni memang tempah maut la kalau had muat 5 orang tapi yang ada dalam kereta 6) undang-undang diorang totally sangat ketat. disebabkan kereta tak muat, abang kirin bawak motor harley davidson dia.(hamek kau harley davidson padahal tak pun. entah apa entah nama motor dia tapi style motor tu sebijik macam harley davidson, mungkin adik-beradik kot) tapi yang aku pelik tu, masa tu awal winter, tak sejuk ke abang oi naik motor tu? selepas kami sampai ke tepi pantai yang teramatlah sejuk dengan keadaan angin dia yang teramatlah kencang. first part, sampai-sampai je dah maghrib,kami semua jamak except for kakak dengan abang kirin, jadi kami pun temankanlah diorang sembahyang dekat atas jambatan. dekat tempat orang, hang tak boleh nak memilih tempat sembahyang. so bersyukurlah kamu di Malaysia yang terlalu banyak surau ataupun masjid tapi makmumnya amat mengecewakan. so guys, jom bangun.kaki melangkah menuju ke Masjid. ok, semasa tangkap kepah mula-mula my abang join tapi tak sampai sepuluh minit, dia dah masuk kereta. tak tahan sejuk. mak aku dah surrender awal-awal. duduk dalam kereta la gamaknya.
nampak lampu dekat belakang tu? itulah bandar Wellington. angin dia bertiup kencang, tak main la sepoi-sepoi bahasa.
this is my belove father. my father always cool. go abah go abah.
setelah penant mencari, akhirnya satu baby kepah je yang berjaya dijumpai. huh, wat penat je.
inilah tempat selalunya kepah dijumpai, tapi pada hari tersebut kepah tu malu la dengan aku.
dengan langkah yang tidak berhati-hati, kaki aku terpijak air laut yang super duper macam ais. rasa nak menjerit sebab terlalu sejuk
hidung aku dah terlalu sejuk, dah macam ais. ohohohh
saya sejuk saya nak balik. sampai disini sahaja entry pada hari ini.

p/s:KIA ORA

42 comments:

♥Lady Ainaa♥ said...

waahhhh...bestnyew g NZ..nk g gak..perghh, lautpun membeku?? perghhhhh....

cik tenggiling said...

ekh lautan tidak membeku..klu beku dah lama da sy berice skating kat situ..

CAYANG ALIN said...

teringat pegi Australia..summer tapi sejuk gilos..siap pakai sweater, mafla, snow cap bagai..mat salleh pandang pelik jer..huhu..dorang slumber jer pakai suar pendek ngan tee..

cik tenggiling said...

haha... first time smpai nz pun mcm tu jgak

wabillahitaufikwallhidayah assalammualaikomwarahmatullahiwabarokatuh said...

em,ashraf rase kepah tu nk tidoo...tu yg akq carik xdea tue!!!wahahaha

cik tenggiling said...

acap, aku lepang gak ko krang..suka tauk nama pelik2..aku pun setuju dgn ko..kepah tu tido kot..

innallillah hiwainnalhirooojiuunn said...

haha...pelik apenye..hey, dpt pahale taw kalu kite banyk sebut perkataan tuh!!!hahah...bagi pahale free pon xnk!!!wahahaha

cik tenggiling said...

huhu.. okey2..sorry ekh..akq tau akq salah.. (kali ni aku mengalah)

hasbi robbi jallallah mafikolbi ghairullah nurmuhammad sallallah walaillahhaillallah said...

kan bagoz camtu..hahah...aman dunia!!

cik tenggiling said...

lps ni aku takkan mengalah dgn ko

astagfirullahallazim said...

akq....akq tu kn kakak..so kene la mengalah..

cik tenggiling said...

sepatutnya bdk kecik yg belum baligh mcm kau la yg kne hormat org tua..

kpd kekanda tercinta said...

ashraf hormat kt akq ape??..em, ashraf ade kurang ajo ngn akq kew??xde kan!!

cik tenggiling said...

jangan la marah..hish, ashraf ni.. tgk da tak ensem da adik akq ni..jgn marah ekh..akq gurau2 manja je..

ouh kekanda jgn iri hati dinda naek pangkat lagi... said...

ashraf mmg hensem spanjang mase la kak..em, kak xpe ke kite merapu2 kt blog akq nih???....lagi satu~lawa larh love yg terbang2 kt tepi blog akq nih!!haha

cik tenggiling said...

merapu jelah..drpd x de spe nk merapu baik ko merapu..ko ske luv tu??hehe

lee min ho said...

bole la..haha..cantik!!

cik tenggiling said...

poyo la nma ko..nk lee min ho je...

kim hyun joong said...

biarlah..hahah..ek, igt an akq x kenal lee min ho sape..

cik tenggiling said...

kak fina minat dgn lee min ho..sbb tu akq tau..

shinee said...

Aah..die mmg minat sgt...die tgk cite boys over flowers..haha..ashraf pon minat cite tu..haha..bnyk kali da tgk!!wahahaha~akq x minat kew?? |^_^|

cik tenggiling said...

akq tak minat sgt la citer korea ni.. sepatutnya 2009 kitaorg gi korea tp disebabkan selsema burung, kitaorg tdk dibenarkan pergi..sedih kan..

mohd ashraf said...

em, memang ar sedih menyayat hati!!haha..tapi akq ptot brsyukur sbb akq bnyak kali da gi melancong luar negare....kalu ashraf ngn kak fina....xgi mane2 pon..dudok umah je!!hmmm~lagi sedih~ sbb tu ashraf ngn kak fina layan korea!!haha

cik tenggiling said...

tgk x citer pasta??

aisyah said...

tawu citer tu..tp xtgk sbb xde pelakon yg bez2!!!hahaha..skang nga tgk cityhunter!!wahaah

cik tenggiling said...

bdk kecik, jgn gne nama aku ye... harap maklum... city hunter??

shafina md.zan said...

yups!!haha...ok2

cik tenggiling said...

hish, budak ni..dia ikut nama kak fina dia pulak..

AiSHahRAFina said...

ashraf xde name la kak..tu yg trpakse pakai name org laen tuh!!!hahaha

cik tenggiling said...

hamboi nama kau..sedap..nti buat la nama anak cam gitu ye..

AiSHahRAFina said...

cbe teke ade bape name org dlm name tu?? haha

cik tenggiling said...

tiga... betul x??

nazmi faiz said...

haha.betol..!!

cik tenggiling said...

dik oiii... nama spe ko cilok ni??

choi siwon said...

ashraf pakai name abang ashraf jee!!haha

cik tenggiling said...

hensem x abg kamu? chewah..mne tau aku jd akq ipar ko ke?

Anonymous said...

huh, x hensem langsong...burok!!haha

cik tenggiling said...

jeles dgn abg sndiri ke?

~~~~~~~ said...

xde...die yg slalu jelez ngn ashraf!!! em, akq..taon lpas akq ade isik borang mrsm tak???

cik tenggiling said...

borang mrsm? mestilah ada. akq siap gi temuduga tau..

<><><><><> said...

borang kuar bile?...sebelom or selepas pmr??

cik tenggiling said...

mestilah before pmr..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...