lebah juling??


kawan-kawanku yang amat kusayangi..

Thursday, July 28, 2011

~incoming puasa~

aku rasa title macam tak berapa nak kena je..
patutnya title aku berbunyi cam gini 'incoming Ramadhan'. hah, baru kena.. kalau puasa tak berapa nak kena sangat coz kalau puasa bila-bila kita boleh puasa.. example puasa sunat hari khamis, puasa 6, puasa ganti, puasa naza and lots more puasa...
sebagai mana yang kita tahu, next week bersamaan 1.ogos.2011./ 1 ramadhan..
semua umat Islam didunia akan menyambut bulan puasa..
dan bagi aku and frenz pula akan menghadapi exam.. redha je la..
hatiku menjerit takmau....tak ready lagi.. aisyah oi.. kau memang tak pernah nak ready..
what to do..
as a student we have to face it right..
haha...

erk.. sempena bulan Ramadhan yang bakal menjelma tak lama lagi, apa kata kita pakat ramai-ramai buat enesiatif sendiri untuk kita berubah seperti apa yang diperkatakan oleh abang Anwar Hadi dan Abang Aiman Azlan, blogger yang aku salute habis la kat diaorang ni.. overseas student tu... pandai plus hensem..muahaha..

english version:

malay version:

p/s:which one is your choice?? both are great right??

Wednesday, July 20, 2011

my first parliment visit

-me wit my brother-

ok.. sebagaimana yang kita tahu parliment dekat mesia ni orang biasa takleh masuk kan..
jadi.. my first time perliment visit was at New Zealand which is call as the 'Beehive'.. second time for my parents.. akak aku plak hari-hari.. sangat jeles ok..
why it is call as 'beehive'?
ini disebabkan oleh reka bentuknya yang seakan-akan 'beehive'..
korang bukan sahaja dapat jalan-jalan dekat kawasan parliment tu malah korang boleh masuk ke dalam parliment tu.. bukan setakat masuk malah anda boleh menghadiri persidangan jugak.. cool huh??
anyway dekat parliment tu ada tulis nama mesia.. bangga disitu..haha...

bagunnan ini juga digunakan untuk student mesia ambik gambar then hantar kat newspaper sempena salam perantauan.. kalau korang tak caya, korang boleh beli newspaper bln pose ni.. bln pose pun tak lama lagi ni.. then mesti ada je mesia student ambik gambar kat 'beehive' ni..
-me wit my family-
-bersama ibunda tercinta-
-terasa macam VIP r plak-

p/s: entry ni ditulis semasa demam..

Saturday, July 16, 2011

~kambing oh kambing~

dimana dia anak kambing saya..
anak kambing saya tertinggal di New Zealand...ahaha....
anak kambing saya lebih suka tinggal kat NZ sebab dia kata kat sana sejuk.. aiseh.. kambing pun dah pandai demand sekarang ni.
jom kita tengok conversation aku bersama kambing yang tidak sedar diri..

aku: bing, jom r balik mesia..

kam bing: aku malas r.. aku nak duduk sini. sini sejuk. tak lar berpeluh ketiak aku..

aku: bing, kau tu mana reti cakap BI..

kam bing: aku dah practice lama r.. hari-hari aku tengok shaun the sheep..

damn. kambing pun dah pandai tengok disney channel ni..

aku: kau tak boring ke duduk sini nanti?? aku takde..

kam bing: memang lar kau takde tapi cuba kau observe sekeliling kau. kiri kanan jalan semua kambing.. ni macam mana boleh bosan..

akhirnya, aku surrender.. kambing memang dah tak nak aku jadi tuan dia lagi.. semoga kau berbahagia disana bing..

terasa kosong salvage pathway aku.. huhu...redha je r...

ok2 back to the story, actually aku bukan nak habak pasai kambing tu tapi aku nak cakap pasal kambing NZ.. sepanjang perjalan kiri kanan di NZ anda akan mendapati banyak nyer kambing.. macam dah jadi satu komuniti pulak..
pape pun let the picture do the talk..
aku yang pakai tudung tu ye.. jangan comfuse..
pandai tak pak cik tu posing??
terasa diri telah menjadi komuniti kambing
erk. tinjau..tinjau..
that's me.. bulat gler muka aku.. mcm shaun the sheep..


p/s: bila lar kambing aku nak call aku??hurm...

Friday, July 15, 2011

$ seronoknya diaorang ni shopping $

mesti korang pelik..
siapa yang shopping..
siapa lagi kalau bukan aku and the band...
yeah...
ni cerita masa kitaorang pergi briscoes...
bricoes ni macam jual pinggan,sudu.........
as korang tau, beza duit malaysia dengan nz adalah 2.5 until 2 point something
jadi kita macam kecut perut gak r nak shopping...
tapi tak jugak bagi abang dengan mak aku..
ehehehe...

have you ever heard about noritake??
ok kalau korang tak pernah dengar, sekarang jugak korang kena pergi sogo..
jenama ni seriously mahal giler...
tak tercapai dek akalku...
mak aku dah beli tahun lepas, jadi tahun ni tak beli lagi r..beli benda lain...
abang aku beli dua kotak terus...

pernah dengan pinggan jenama correl???
alar yang ada kat langkawi tu...
mak aku beli dua kotak same with my bro..
ramai yang pelik asal beli sedangkan kat sini pun ada..
kat sana totally murah sangat-sangat...
akak aku yang duduk sana memang dia dah beli awal-awal da...

jom kita usha-usha macam mana kitaorang shopping...

shah kuda with its noritaker

time to pay

rehat jap

yeah... jom beli pinggan
rasa macam sharko lar pulak..

p/s:aku hanya shopping biasa-biasa je...

Tuesday, July 12, 2011

~full time science student, part time writer~


mesti korang pelik kenapa dengan tajuk post aku..
yang tengah garu kepala tu, ok you can stop it now..
nanti karang ada pulak yang kepala berdarah..
ok.. now I want to tell you something..
now I'm novelis..
what??
yeah.. penulis novel cinta..
ahaha..

anda terkejut?? aku lagilah terkejut..
tak sangka yang aku boleh menulis..
aku tulis ni pun as a hobby.. suka-suka je.. yang penting and my aim is
-full time doctor, part time writer-
insyaallah.. pray for that..
ramai jugak yang suka novel aku.. (masuk bakul angkat sendiri)
serius ni.. daripada feedback yang diorang bagi semuanyer positive..
ada lar sikit-sikit negative..
bese lar kan..
p/s: sambungan novel kamu, pilot dihatiku

Tuesday, July 5, 2011

~my first novel~


happy..
happy sangat-sangat..
mesti korang tak percaya..
aku pun tak percaya..
bagaikan mimpi..

aku suka baca novel..
jadi aku pun nak jugak try buat novel macam novelis lain jugak..
aku pun try lar hantar kat p2u (penulisan 2 u)..
alhamdulilah...
i got good feedback for the readers..
tapi diorang mcm dah boleh agak ending..
takpe2.. klu diorg dah blh agak bgus r...

p/s: tajuk novel aku 'kamu, pilot dihatiku.http://www.penulisan2u.my/2011/07/novel-kamu-pilot-dihatiku-1/ kalau nak baca tekan je ekh.. jangan lpe bg r komen skit..

Saturday, July 2, 2011

Pick Your Own

Pick your own. mesti korang blur kan. Pick what?? yeah. pick your own fruit or vegetables.
this is one of the attraction kat New Zealand. tak sah rasanya kalau pergi New Zealand tapi tak pergi P.Y.O (pick your own).

kalau korang nak tahu P.Y.O ni bersepah je kat NZ. sepanjang jalan ada kot. Dalam tengah-tengah ladang pun ada. P.Y.O ni ada macam-macam. Ada apple, strawberry, chilies, tomatoes and bla bla bla.

aku pergi P.Y.O ni masa on the way nak pergi Lake Taupo. tetibe tengah boring-boring dekat in the middle of no where suddenly my mama nampak signboard P.Y.O. kitaorang pun apa lagi grab the chance nak usha apa benda P.Y.O ni.



an apple a day, keep a doctor away

me with my mum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...