lebah juling??


kawan-kawanku yang amat kusayangi..

Thursday, November 29, 2012

Creepy Durian Creeps

Have you ever wonder what is Durian Creep. Sejujur-jujurnya aku nak mai habak dekat korang semua yang aku baru sahaja discover what is Durian Creep kerna sememangnya aku bukanlah pengemar durian. Tapi kan bila tengok je Durian Creep ni aku jadi terus nak muntah. And terus terang aku cakap nak lihat durian pun tak boleh. (to Durian Creep lovers I am so sorry mengutuk your Durian Creeps. I got no inttention).

So Creepy. Kuning tu sangat menakutkan. 
And here are the reason's why I could not eat this Durian Creep
Felling unwell after see this picture. 

But is not fare if I don't share the recipe of suceess of making this super duper yellow King Fruit: DURIAN.
Okeyh everbody let's get ready we are going to rock erk, actually we are going to cook with Chef Aisyah.

Bahan-bahan yang ada perlukan ialah................................... tapi sebelum tu pastikan anda mempunyai wang yang cukup untuk membeli bahan. Tolong jangan mintak dekat saya. Tunggu la saya dah ada kereta porche sendiri then baru boleh claim ye. Dan tolong jangan sesekali curi durian orang semata-mata nak buat Durian Creep. Sangat tidak berbaloi dengan dosa yang terpaksa anda tanggung di akhirat kelak. (amacam ada gaya ustazah tak?)

Back to the topic, barang-barang yang anda perlukan ialah:

  1. Isi Durian (Buang Biji)
  2. 50g Tepung Gandum
  3. 1 Penutup Esen Vanilla..
  4. Pewarna ( Terpulang )
  5. 1 Sudu Besar Tepung Ubi Kayu
  6. 1 Biji Telur
  7. 3 Sudu Kecil Butter (Cairkan)
  8. 160 ml Air
  9. 40 ml Susu Cair
  10. 2 Sudu Besar Gula Halus

Cara-cara membuatnya ialah sangat mudah dan simple even baby pun boleh buat (sangat hiperbola).
dan aku aku aku malas nak tunjukkan.. K bye. Mestilah korang rasa nak baling durian kan.. Rilex sebentar bersama kit kat la dulu. Here are the steps taken to make this creepy durian creeps.



Bahan-bahan
  • 20 gm tepung gandum
  • 20 gm tepung ubi
  • 10 gm tepung jagung
  • 10 gm tepung kastard
  • 1 biji telur
  • 1 sudu kecil minyak masak
  • 1 sudu besar gula halus
  • 40 ml susu cair
  • 150 ml air
  • kaler kuning lemon
  • perisa durian ~ pilihan
Cara-cara
  • Masukkan kesemua bahan dalam mangkuk ,  sebatikan dan tapis
  • Lengserkan kuali dengan butter.
  • Ambil sesenduk kecil dan tuang ke dalam kuali non stick ( tak melekat ) dan layangkan kuali agar ianye menebar dengan tipis. Masa kite menebar tuu lebihan adunan boleh di keluarkan supaya crepe tak menjadi tebal. Buat crepe setipis yang boleh ye.
  • Masak menggunakan api yang kecil
  • Masak hingge crepe mengering dan tak perlu di terbalikkan.
FILLING
  • 200 gm non dairy whipping cream ~ putar hingge kental
  • Isi durian secukupnye.
atau
FILLING KASTARD

A ) 200 gm susu segar
50 gm whipping cream

B ) 30 gm tepung kastard
50 gm gula castor
2 kuning telur
30 gm susu segar

200 gm non dairy whipping cream

Cara-cara
  • Satukan campuran B hingga sebati.
  • Satukan A dan B dan masak atas double boiler hingga adunan  menjadi pekat.. Sejukkan sebentar.( biar betul betul sejuk tauu , kalau tak nanti freshcream  tuu mencair )
  • Putar whipping hingga kental.
  • Satukan adunan kastard dan whipping dengan kaedah kaup balik.
CARA MENGGULUNG.
  • Ambil sekeping crepe
  • Letak filling
  • Letak isi durian
  • Gulung crepe dengan melipat kiri dan kanan.Lipat bahagian atas ke bawah dan bahagian bawah keatas.
Walllaaaaa........... Siap sudeh. And ready to eat but stay away from me. Tak tahan bau durian.
Bagi la apa-apa warna pun, aku tidak akan memakannya. Tapi kulit durian ini sangat licin ibarat kulit bayi.

Selamat Mencuba

2 comments:

Nur Syahira said...

sy nk cuba buat ! mcm sedap je.than lama tk>

cerita best said...

cerita pakjoe datang terjah di blog nie... 4 c joe bg dekat blog nie cute,cun,comel,cantik niceeeeeee entry ..terjah sini sama k ada mcm2 tip tuto pakjoe nk kongsi dgn tuan blog..lg 1 klo tuan blog bg komen dekat blog pakjoe sekali pakjoe kn bls blk komen dekat blog..chat blog tidak dikira nie,http://pakjoe-pakjoe.blogspot.com/2011/12/korang-semua-jomlah-join-this-group.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...