lebah juling??


kawan-kawanku yang amat kusayangi..

Wednesday, November 28, 2012

Lawatan Ke FRIM

Perh, tajuk entry kali ini sebijik dengan laporan majalah sekolah yang aku buat. (kalau nak baca laporan yang aku tulis tu sila tunggu Majalah Pertama Edisi yang ke 1000, so many years you have to wait).. In this entry, I would like to share with you my FIRST time. I repeat my first time pergi lawatan with friends and teacher... See how very the katak bawah tempurung I am. Very the naive, don't know how to socialise. Hurm, sedih sedih but it seems time had change me a lot. Now I know how to socialize, hang out with friends (Shafina and Hafizah) bla..bla..and bla bla black sheep heavy heavy wool.

So before I go futher deep merepek like kerepek, I should proceed and focus with the topic. Ekh, before I go deep like Johnny Deep, aku nak tanya hang pa semua ni tau ka apa itu FRIM. jangan nanti aku dah perhabis salivary amylase aku menerangkan apa itu ini tapi hangpa termenung ternganga sampai boleh lalat masuk sebab terlalu blur apa itu FRIM. FRIM ini atau nama penuhnya Forest Research Insitute Malaysia terletak di Kepong (belakang rumah Cik Eton). Yang lain, hurm mintak maap aku belum sempat mengkaji secara detail tentang FRIM ni.

Our journey begins at school. SMK Dato' Haji Mohd Redza tercinta (disini tempat aku belajar menjadi manusia, ekh sebelum ini aku apa ekh? Terconfius sekejap)

. Actually time ni aku dah demam. Memandangkan kawan-kawan aku kebanyakkannya belum breakfast (aku dah breakfast: roti dengan susu) cikgu telah decide nak berhenti sebentar di RnR yang aku tak tau dimana tapi yang pasti still in Malaysia. Meanwhile masa kat RnR dimana pelajar yang lain were having thier breakfast. Aku, shaFina dan Hafizah masuk satu kedai ni dimana Faez dan Rafiqi sedang berlumba-lumba beli 7up Revive. Katannya Murah. Kata dia lah. While shafina dengan hafizah tengah memilih chumpa chups aku pulak pilih panadol. Panadol yang ada hanyalah Active Fast. Nah, hamek kau RM5. Mahal kot. Kalau mak bayar rasa murah tapi ni aku bayar guna duit aku and aku rasa sangat-sangat mahal. If only ada orang yang nak tolong bayarkan, kan heavan.
Tengah menunggu pak cik bas yang super duper kerek macam cerek
Setelah meneruskan perjalanan yang super duper awesome (dalam bas berceloteh je dengan Shafina. Girls talk gitu. Our bahasa diri is Shafina:MIE, aku:BIE shortform from Mummie and Baby. Sumpah gedik). We finally arrive at FRIM. So greenny. Sejuk mata memandang. It is just like a lush green canefield (ayat dipetik dari Poem NATURE SPM)
Random picture. Main ambik je gambar dengan sesiapa sahaja.  
This is Faez, one that I mention earlier. Beside him yang tengah gelak tu adalah Kamarul Baharin
We with KN. Up up here we going deep into the jungle.
My dear 5 Azam buddy



As we walked into the jungle, I was amazed with the various type of flora which is very very hard to see.
SubhanaALLAH. Sungguh indah ciptaan-Mu Ya ALLAH
After a long long journey deep into the jungle. Penat wo, gelak sambil jalan. Perh, banyak betul guna energy. And seriously pokok dekat Frim ni sangat besar dan rare. (agaknya mesti pembalak-pembalak haram dekat luar sana yang jeles tengok pokok dekat Frim ni)
And the best moment is bila dapat naik kanopi walk. Real heaven eventhough for a gayat like me. Nak naik jambatan gantung tu kena bayar RM5 ye. Not free. It is one of the main attraction la kat sini. But nak pergi dekat kanopi walk tu perjalanannya ibarat nak panjat gunung kinabalu (sangat hiperbola) and you have to wait for a long queue
Ini adalah pemandangan dari pelantar. Bila hari yang baik, anda dapat melihat KLCC. tapi pada hari tersebut    mungkin saya terlalu nerbes, saya hanya nampak KL Tower sahaja.

And finally our journey had come to the end. So here is the climax. Mandi air terjun. Tapi aku tak mandi, leceh lorh. Batasan syariat harus dijaga. Won't allow bukan muhrim to see my aurat. 


Tadaaaaa......................... I should say bubye.. Bon Voyage and what else hurmmmmm.............
I need to take my hands off my keyboard. 




5 comments:

FARAH deeb said...

Waa best jalan2 ngan kawan sekelaskan? Demam pun bleh ikut hehe...
My latest Entry :)
Resepi: Durian Crepe

cikumi armena said...

x prnah jejakkan kaki kat frim lgi..even amik kos envi pun..hehehe ^^,

SuDu Biru said...

hi..i follow http://yieweezer5915.blogspot.com/ blogwalking :)

Zaza =) said...

seronoknya...dah lama xrasa join2 lawatan mcm ni... =)

Razil Tahir said...

bestnya!!
memang aim nak kerja dengan FRIM!!
Huhuhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...