lebah juling??


kawan-kawanku yang amat kusayangi..

Monday, December 17, 2012

Scary Dam Terip


well I had already post about this Dam Terip in my previous entry. Why should I post twice? The answer is "suka hati den la, kato den pemilik blog ni" (see, how angry I am. Sampai keluar loghat nogoriku). Well, in the previous post, I just post photos which was taken from my friend facebook but without any description. A picture can show many things but without discription I would be cop as "pemalas". And of course you wanna read about experience that hardly being experient by other people. Right?

So as usual, picture that was taken from my friend facebook was really disappointed me. But what to do, I'm not as famous like other people for him to take my photos. (wake up Aisyah, you are living in the real world. Kenalah sedar diri sikit). Well, kenalah buat entry baru supaya dapat tepek gambar sendiri (see tak tahu malu betul aku ni).

First of all, I would like to say a big thank you to my geography teacher coz had been organized this wonderful trip. Not everyone get the chance to go to Dam right.


When we arrived at the Dam, we were given some briefing from the workers. I was amazed to know that my house is near to the Dam (taklah dekat sangat tapi bolehlah). Tak pernah tau pun sebelum ni bahawa kawasan tersebut ada empangan. See, how katak di bawah tempurung I am. From road side, this dam look just like a factory.

Pusat rawatan air disini terbahagi kepada tiga bahagian. dua berbumbung dan satu tidak berbumbung. And as usual my head dah pening bila tengok air banyak ni (this question keep spinning around my mind, kalau aku jatuh dalam air ni kompom mati). Airnya sangat deras. And even you can feel the vibration.


Four happy cheer friend. My face was so poyo before start the journey

Aku telah menyakan soalan ini kepada pak cik yang bertugas "pak cik, bangunan ni bergegar sebab air kan, ada kemungkinan tak bangunan ini akan pecah?" (soalan ini ditanya supaya aku dapat buat persiapan awal) and the answer is "pihak SAINS ada engineer yang akan menyelidik tentang masalah ini".



mendngar penerangan dari pengawai yang bertugas. Picture was being snapped by Rozaiman. Nasib baik sempat senyum
fokus dalam membaca apa sahaja paparan yang disediakan.

Gambar dicilok dari fb mamat jepun


When kami masuk proses ketiga merawat air, tangan dah menggigil coz saya nampak kipas pengacau air yang macam propaller nak bunuh orang tu. (imiginasi yang melampau). Dah la aku berpeluh sebab cuaca panas dan ditambah pula dengan rasa gayat. Great. Rasa nak pitam. Kawan-kawan aku boleh pulak la buat lawak yang tidak lawak apabila melihat muka aku yang cuak.

Selepas melihat proses merawat air, kami dibawa ke empangan sebenar. Orang awam dilarang masuk ye. Kami telah dibenarkan untuk pergi ke menara. Untuk pergi ke menara, anda harus melalui jambatan dan dibawah jambatan terdapat satu bulatan besar yang aku panggil toilet bowl sebab aku tak tau apa namanya. Kaki dah menggigil saat melalui jambatan tu. Aku jalan laju supaya sampai di menara tersebut. Apabila sampai dimenara perasaan lega. Kawan-kawan yang lain begitu teruja menikmati keindahan alam, sementara aku berpatah balik ke bas. Tak sanggup aku tunggu lama-lama. Nanti karang mati kekejangan pulak aku kat situ. Aku hanya mampu melihat kegembiran kawan-kawan aku mengambil gambar. While me and my cuak face telah selamat duduk kat tebing empangan sambil ditemani my buddy. While my other friends bergembira mengambil gambar (tak de siapa pun perasan yang kami tiada bersama mereka, well kami tak hot, kami sedar siapa diri kami).

And suddenly cikgu cakap macam ni "lar, korang tak ambik gambar ke".
my answer "tak cikgu, saya kan gayat ditempat yang tinggi".

And finally they took picture together once again.

Owh, before I forget, the scenery dekat empangan ini sangat cantik. Kita dapat melihat kawasan sekitar kerana empangan tersebut terletak di tempat yang tinggi.


 



The end.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...