lebah juling??


kawan-kawanku yang amat kusayangi..

Monday, December 31, 2012

Shopping Spree With The Girls

Perempuan dan Shopping memang tidak boleh dipisahkan. Ibarat "kami buddyz, takkan terpisah".
Usually perempuan ni bila shopping sebab diorang banyak sangat duit so nak pi perhabiskan duit tu dengan shopping, ataupun sekadar window shopping untuk mengelakkan rasa bosan atau mereka sangat memerlukan barang tersebut.
As for me I dun like shopping kerana:
1) orang ramai, malas betul la aku nak bersesak-sesak plus dengan pelbagai bau dan pelbagai ragam. So, bila aku nak pergi shopping aku akan rancang dengan betul agar aku tidak akan bersesak sesak.
2) perhabis kan duit je. part ni aku sangat concern, maklumlah aku kan penganggur terhormat sekarang, so nak shopping haruslah berpada-pada. Walaupun mak dan ayah aku bagi aku duit tapi kan haruslah berjimat, takkan nk perhabiskan duit mereka pula. Malu-malu.
ok, setakat tu je alasan aku yang tak berapa nak kukuh, still goyah macam joyah.

ekh lupa pulak, in previous post aku ada jugak tulis pasal shopping. jadi sila tekan disini (tekan je ayat yang berwarna ni untuk baca post lama tu)
dulu kat sini kedai espirit tapi sekarang dah tukar kepada apa benda entah.
If mum with us, then the shopping will be heaven. Kalau nak shopping guna duit sendiri, rasa lemau je nak bayar.

Dan tempat yang kami tuju ialah Kirkcaldie and Stains. Shopping complex kat New Zealand taklah secomplex di Malaysia. Kat Malaysia semua jenama dan kedai under one roof tapi kat sini takde. Kedai ni pun hanya dua tingkat sahaja ok. Dua tingkat! Dan yang pasti no food court. Kalau ada pun food court tidak akan ku jejaki kerana tidak halal. 
Well, I went there in December but there were no snow. Dun ask me why coz I have to open my geography book. But as usuall you can't stand the strong wind that can make u freeze. Tapi kalau dah biasa ok kot. But still aku suka iklim khatulistiwa. Bersyukur sangat.
See, the decoration. That is chocolate. YUMMY. but ingin diingatkan disini bahawa dalam cermin tu tiada chocolate Cadburry. Jenama chocolate dalam kaca itu adalah jenama pure New Zealand.


Kirkcaldie and Stains ni macam Pavilion di KL dan Harold di London. Hah, macam tu lah ibaratnya. So mahal hingga tidak terkata. And there was no Discount.


Owh, semua chocolate yang telah siap dipacking and kebanyakkan packingnya bertemakan Christmas. Why Christmas? becaus this is december and they celebrate Christmas and of course they use the chocolate to give as a present. and me buy nothing cause I want this one (the picture below) but my mak doesn't give me to buy that cause my mother really care about halal and haram.  beware girls and boys, in chocolate sometimes they put wine, rum or they use piggy fat. 


meleleh salivary amylase bila tengok chocolate ni. Ada pelbagai bentuk, rupa, warna dan rasa. Dan semuanya totally sodap. (aku agak je, tak rasa pun).

Ok, mari kita lari dari food, jom kita pergi part pinggang mangkuk pulak.

See, the deco. Maaflah kalau tak nampak kerna aku salah setting camera. 

 "mak, sabar mak. jangan beli, nanti siapa mau angkat barang". Well, kat sini kami tiada abah dan abang yang boleh dibuli untuk membawa barang shopping so if we shopping I will be the carrier.
mum and sister is looking at alatan bakery.. no no.. we dun need that.. Owh, ramai yang bertanya about handbag my sister tu. ok, jenamanya ialah guess dan berharga 250NZD. hah, tukarlah sendiri dalam ringgit malaysia. owh harga 250NZD adalah selepas discount ye.


fancy betul colour salad making ni. very light and practical. harga pun practical. anyway it is eco save. Selamat ye.

 owh, ini bukan budak chromosome terlebih, sila jangan confius. It is me.  benda yang aku pegang itu ialah anak itik. Anak itik ini digunakan apabila kita masak pie. Nak tengok sama ada pie tersebut sudah masak ataupun tidak. If tidak, kita boleh masak lagi.
 teapot ghost.. haha.. macam-macam warna. actually ini merupakan first time aku menengok cara susunan teapot macam ni. so creative.
paper plate, paper cup, tissue paper dan apa-apa paper semuanya bertemakan santa claus and of course it is RED! 
Dan dari part pinggan mangkuk kita beralih kepada part shopping perfume. just said jadore, marc jacobs, victoria secret, elizebath arden, paris hilton, and macam-macam lagi. Semuanya murah-murah berlaka.

aku confius dengan kehadiran Mr. Skeleton yang tiada function.

 time to say bubye to Krikcaldie and Stains dan satu memo untuk syarikat ni. "asal barang korang mahal sangat?"
 marilah kita tengok puppet ni... maaf, aku memang tak reti ambik gambar.

and here is goes once again Cik Tenggiling and Tuan Pengetua.

and so here is the end of our shopping spree...
yeay...




Monday, December 17, 2012

My New Boyfriend

Tajuk entry yang hangat lagi sensasi. Wwwuuuuuaaaaaaaaaaa. Sejak bila aku ada boyfriend ni? Sejak bila? sejak bila? Kepada anda semua, kali ini gambar bersama boyfriend saya diambil di New Zealand oleh ibu dan kakak saya sendiri. Kiranya mereka dah jumpa boyfriend la. Betapa sportingnya ibu saya.

Untuk pengetahuan umum boyfriend saya ini sangat putih dan kulitnya sangat lembut. Dia memang sejak azali dilahirkan dan tinggal di New Zealand. scroll down ke bawah untuk tengok gambar sweet over the top kami.














Sabar 
















scroll lagi...
























And here is my boyfriend sayang. Ahaks. Betul tak ciri-ciri that I told u guys. 

Scary Dam Terip


well I had already post about this Dam Terip in my previous entry. Why should I post twice? The answer is "suka hati den la, kato den pemilik blog ni" (see, how angry I am. Sampai keluar loghat nogoriku). Well, in the previous post, I just post photos which was taken from my friend facebook but without any description. A picture can show many things but without discription I would be cop as "pemalas". And of course you wanna read about experience that hardly being experient by other people. Right?

So as usual, picture that was taken from my friend facebook was really disappointed me. But what to do, I'm not as famous like other people for him to take my photos. (wake up Aisyah, you are living in the real world. Kenalah sedar diri sikit). Well, kenalah buat entry baru supaya dapat tepek gambar sendiri (see tak tahu malu betul aku ni).

First of all, I would like to say a big thank you to my geography teacher coz had been organized this wonderful trip. Not everyone get the chance to go to Dam right.


When we arrived at the Dam, we were given some briefing from the workers. I was amazed to know that my house is near to the Dam (taklah dekat sangat tapi bolehlah). Tak pernah tau pun sebelum ni bahawa kawasan tersebut ada empangan. See, how katak di bawah tempurung I am. From road side, this dam look just like a factory.

Pusat rawatan air disini terbahagi kepada tiga bahagian. dua berbumbung dan satu tidak berbumbung. And as usual my head dah pening bila tengok air banyak ni (this question keep spinning around my mind, kalau aku jatuh dalam air ni kompom mati). Airnya sangat deras. And even you can feel the vibration.


Four happy cheer friend. My face was so poyo before start the journey

Aku telah menyakan soalan ini kepada pak cik yang bertugas "pak cik, bangunan ni bergegar sebab air kan, ada kemungkinan tak bangunan ini akan pecah?" (soalan ini ditanya supaya aku dapat buat persiapan awal) and the answer is "pihak SAINS ada engineer yang akan menyelidik tentang masalah ini".



mendngar penerangan dari pengawai yang bertugas. Picture was being snapped by Rozaiman. Nasib baik sempat senyum
fokus dalam membaca apa sahaja paparan yang disediakan.

Gambar dicilok dari fb mamat jepun


When kami masuk proses ketiga merawat air, tangan dah menggigil coz saya nampak kipas pengacau air yang macam propaller nak bunuh orang tu. (imiginasi yang melampau). Dah la aku berpeluh sebab cuaca panas dan ditambah pula dengan rasa gayat. Great. Rasa nak pitam. Kawan-kawan aku boleh pulak la buat lawak yang tidak lawak apabila melihat muka aku yang cuak.

Selepas melihat proses merawat air, kami dibawa ke empangan sebenar. Orang awam dilarang masuk ye. Kami telah dibenarkan untuk pergi ke menara. Untuk pergi ke menara, anda harus melalui jambatan dan dibawah jambatan terdapat satu bulatan besar yang aku panggil toilet bowl sebab aku tak tau apa namanya. Kaki dah menggigil saat melalui jambatan tu. Aku jalan laju supaya sampai di menara tersebut. Apabila sampai dimenara perasaan lega. Kawan-kawan yang lain begitu teruja menikmati keindahan alam, sementara aku berpatah balik ke bas. Tak sanggup aku tunggu lama-lama. Nanti karang mati kekejangan pulak aku kat situ. Aku hanya mampu melihat kegembiran kawan-kawan aku mengambil gambar. While me and my cuak face telah selamat duduk kat tebing empangan sambil ditemani my buddy. While my other friends bergembira mengambil gambar (tak de siapa pun perasan yang kami tiada bersama mereka, well kami tak hot, kami sedar siapa diri kami).

And suddenly cikgu cakap macam ni "lar, korang tak ambik gambar ke".
my answer "tak cikgu, saya kan gayat ditempat yang tinggi".

And finally they took picture together once again.

Owh, before I forget, the scenery dekat empangan ini sangat cantik. Kita dapat melihat kawasan sekitar kerana empangan tersebut terletak di tempat yang tinggi.


 



The end.

Sunday, December 16, 2012

Middle of Middle Earth: HOBBIT

Why is everyone mention about Hobbit? What on earth is that? (this question always in my mind before I came to New Zealand and now I know what is hobbit is).

For those yang tak tahu apa itu hobbit, tolong tolong tolong jangan tanya aku sememangnya aku tidak tahu apa itu hobbit. All I know is Hobbit is a science fiction movie yang sememangnya aku tidak minat. Kalau tengok cerita ni agaknya baru je start sepuluh minit aku dah tidur (ekh, bukan aku setiap kali tengok movie aku akan lolap cepat ke? hurm, nampaknya mutu cerita kat tv ni tiada kualiti hingga menyebabkan aku lelap cepat. Haha. Alasan terbaik tu. Give a big clap to me. Pap Pap Pap)

And as usual seperti sebelum ni: Lord of The Ring buat kat New Zealand jadi untuk si Hobbit ni pun mestilah dibuat di New Zealand juga.

Semasa I arrived at Wellington Airport aku dah pelik lihat situ sini dengan bendera yang tertulis MIDDLE OF MIDDLE EARTH. Aku ingatkan nama lain bagi NEW ZEALAND, rupa-rupanya SI HOBBIT punya nama. Sorry la I a bit lambat about isu semasa. Well I live in the cage thats why I act like a Perak Man.
Binatang apakah ini? rambut sikit gigi menakutkan. Seram tapi comel. 


Just look at the urat-urat. It seems real.
Mohon kepada peminat hobbit jangan ambik gambar ni tanpa permission. Especially blogger. Aku tepuk dahi korang baru tahu. usually certain blogger yang tak tahu malu ni diorang copy/cilok gambar or even entry dari blog orang lain. Tak tahu malu betul.


Fashion disaster betul la aku ni. Aku memang suka warna biru and oleh kerana kat negara orang putih orang tak kenal aku so fashion aku amatlah teruk sekali. Anyway no one knows me like u do. pyjamas plus tudung senang dipakai. Siap.



As we walked at Wellington, I saw this huge Hobbit house structure. It is cinema, and it is now promoting about hobbit. Well, they really do the job on promoting Hobbit.  They really proud of their product and I think they should to. Product yang baik siapa yang tak bangga kan.


Seriously I dunno apa function benda tu. Tak faham. Tak faham. Anyone could explain for me? And just take a deep look at Hobbit kat belakang tu. Tak nampak? never mind, kita zoom dengan lebih dekat lagi.


So, in the next kami we went to Whitecoulls. Whiteoulls ni kedai buku. Macam popular la kalau kat Malaysia ni. Kedai buku nya adalah sangat besar. Many type book genre ade dekat sini. BEST! Dan dalam kedai buku tersebut ada Hobbit. Well, everywhere you go in Welly, you will never missed to meet this Hobbit.



punya la excited membeli sampai lupa nak tutup beg. Alasan yang terbaik kan.




so, i guess this end of my story. thank you for your kidness for being patiently read my entry. see u in the next entry



Saturday, December 15, 2012

Jom Pergi Meminang!

From my previous entry, aku ada tulis about merisik. Yes of course, before meminang, we have to merisik first. Ikut adat la.
Last sunday was my brother engagement. Best! Best! And of course of family theme is Grey. Anyway grey looks exclusive. Ala-ala anak Dato la pulak (mood: perasan). You know what Kak Zack; pemilik blog UTARA MAI pun join rombongan ni sekali. Dan part yang paling penting, muko den masuk blog Femes. Class i'olls. Bangga sikit dan bergulung-gulung macam tenggiling. Hokalorhla, tak sodar diri betul la aku ni, esok tu exam geografi kot. Walaupun begitu buku tidak diabaikan. Saya sayang geografi (habis je paper 2 geografi aku nangis. Pressure! Pressure)

On my brother engagement he was not here. He was away in Tawau. He is a very busy bachelor and his will be wife is a doctor. As usual doktor selalu on-call that what makes me wanna be a doctor because I will be able to wear a labcoat. (nampak smart gitu).


Hantaran pada meminang ini adalah sebanyak 5 berbalas 7. Hantaran dari belah lelaki ialah cincin dua bentuk (satu bentuk memang cincin tunang, the other cincin is hadiah from my mother), cake bertunang, sirih junjung, handbang and DKNY perfume.

Kek bertunang dari pihak lelaki kepada pihak perempuan. Ditaja oleh Pak Lang and Family. Thank u guys.
Cincin pertunangan. As I said we have two cincin here. One for pertunagan and the other one as a gift from my mother.

Before we start our journey to Kuala Pilah (rumah tunang my brother), my parents ada buat doa selamat dekat rumah. And there was a LOT a LOt  a Lot a lot of foooooooooooodddddddddddd. Totally heaven. Mum cooks Nasi Lemak ayam berempah and Mee SUP. Sedap hingga menjilat jari (itu sunah). Dan terdapat juga pelbagai kuih muih yang akhirnya selamat masuk ke dalam perut la. Yang akhirnya menghasilkan bunyi buuurrrrpppppppppp (tolong jangan bayangkan rupanya. Sangat hodos gitu). Tepat pada pukul 12tgh rombongan meminang telah bergerak keluar dari rumahku.
Our Wedding theme is Grey
Family belah abahdan juga belah mak. See my mother?
See paper bag yang warna warni tu, inside there ada bag Coach. Given by FN for FZ.

Jalan bukit putus sudah lurus tapi malangnya jam sangat melampau-lampau overdose. Betapa sudah majunya kampung aku. Untuk pengetahuan semua kampung aku memang sudah maju sejak dahulu kala.. TERBAIK!!!

Aku dan Kak Zack satu kereta yang dipandu oleh ayahku dan co-pilot oleh ibuku meanwhile my sister naik kereta baru my aunty: Honda City Transformer.

The engagement was perfecto. Feel wanna engage too but ambition must come first.
I think let the picture do the talking eventhough the picture can't talk in real. Just assume it. Coz usually a photo can explain everthing: happiness, sadness and bla bla bla.
Antara blogger picisan dan blogger terkenal.
Before the engagement start let us perform solat Zuhur dulu. bagi berkat sikit majlis.
Tu dia blogger famous sedang meneliti gambaq-gambaq dalam kamera beliau
the dulang girls.

And the highlight for today is jeng jeng jeng.. majlis sarung cincin. And here is my will be sister-in-law in future. Dr. Dalila. HO at HSTJ

Kepada kak Dalila selamat menjadi tunang kepada abang saya

p/s: I guess this is end of the entry. Wait for my brother solemenization and wedding entry in two years more. Well now I am wedding planner.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...