lebah juling??


kawan-kawanku yang amat kusayangi..

Tuesday, January 8, 2013

Cheese Baked Meatballs.

Mesti korang pernah makan Cheese Baked Meatballs yang ada jual kat Pizza Hut tu kan. And apa pendapat korang tentang rasa makanan tersebut? bagi aku sedap tapi kan mahal jadi macam tak puas sangat makan. Jadi hari ni aku nak share dengan korang cara-cara nak masak Cheese Baked Meatballs yang halalan toyibba. Okey ini semua dijamin halal.

Cheese Baked Meetballs ni korang boleh guna ayam atau pun daging, ikut selera masing-masing la tapi usually saya menggunakan daging.

Bahan-bahan:

1) Anda perlukan meatball (tak kisah berapa banyak, ikut sekati hang pa. nak banyak tauk banyak nak sikit tauk sikit). Saya menggunakan meatball ramly sebab dijamin halal tanpa ragu-ragu. Keluaran orang Melayu ni, kasi bangga sikit la. Jika kita tak tolong bangsa kita, siapa lagi yang akan bantu bangsa kita an.
 


2) Daging kisar. Yang ini pun saya gunakan produk keluaran Ramly. Tapi bagi yang tak suka atau pun malas nak beli daging kisar anda boleh gunakna burger daging yang juga dari Ramly tapi bezanya, jika anda guna burger daging, ia akan mengeluarkan minyak apabila anda masak. So, buatlah pilihan yang tepat.
3) Pasta paste perisa tomato (saya gunakan sos pasta adabi sebab selera dia memang sesuai dengan selera orang melayu saya. Which is no need to add chili. Rasa dia memang awsome. Kemasaman dan kepedasan dia stable.)

4) Button Mushroom. You can either used in tin or the fresh one.

5)Capsicum. This one is optional. Nak letak boleh tak letak pun boleh. You can either used red, green and even yellow. Which one is your favourite colour?

6) Bawang besar. Ini pun optional jugak.

7) Cheddar cheese. Ini pun optional. Boleh guna apa-apa jenama.
 


8)  Mozarella cheese. Okey, yang ini memang perlu. Kalau tak de memang tak jadi..

Cara-cara nak masak:

1) before we start, make sure you wash your hand with soap.

2) Dice all the mushrooms, onion and capsicum.

3) Panaskan kuali anda. If you use non-sticky pan you dun have to put only, if you used sticky pan so kena letak sikit minyak.

4) letakkan bahan mushrooms, onion and capsicum. Tumiskan sampai layu,

5) then masukkan Adabi pasta paste. Tak kisah berapa banyak depend pada berapa banyak meatball anda.

6) masukkan cheedar. tak kisah berapa keping. If you put cheedar then you dun have to put salt anymore. takut nanti darah tinggi plak.

7)masukkan minced meat and meatball dan gaul sehingga sebati.

8) then masukkan ke dalam mangkuk yang sesuai.

9) then masukkan mozarella cheese. The more the merrier. Usually saya buat sampai tertutup semua, hingga tak nampak meatball.

10) masukkan kedalam oven dan panaskan dalam 2 hingga 3 minit hingga cheese tersebut cair.

and wallla..... sedap hingga menjilat jari..hidangan boleh dimakan...


3 comments:

amranaiman said...

nmpk menarik disitu.. ce wat video tutorial hehe :D

nor afiqah mohamad twontawi said...

wah..menyelerakan la..

Anonymous said...

Suhu berapa?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...