lebah juling??


kawan-kawanku yang amat kusayangi..

Thursday, March 14, 2013

The Ferrero Rocher Story

Arrrgggghhhhh, Ferrero Rocher ni sangat mencabar keimanan betul la. Waduh. Waduh. Parah sungguh ini. Iklan dekat TV pun tak mau mengalah.

Namun masih ada yang dekat luar sana tak tau yang Ferrero Rocher ini ada tiga perisa weyh. Kita selalu tau yang perisa gold yang dekat tv tu kan. Well, semua aku dah try dan semuanya ada ceritanya tersendiri. Justeru aku dengan baik hatinya akan memperkenalkan anda semua dengan perisa Ferrero Rocher supaya anda juga akan mengidam seperti saya. HAHA. *gelak jahat.

Ferrero Rocher yang pertama ialah yang warna gold tu. Please, tolong jangan tanya aku,apa nama dia sebab aku lupa nak daftarkan nama dia dekat pejabat pendaftaran negara. So sijil lahir pun takdo. But yet still famous and delicious. Yang  ini tiada cerita khas sebab I've been eating this since lahir. Well, masa zaman kecik-kecik nampak je my brother makan, I just hulur my hand and tadaa mesti I dapat. Oh, itu zaman baby which is zaman comel.Mintak apa je dapat. Sekarang? Hurm. Pikir balik.

Mari-mari, jangan kita buang masa lagi. Mari berkenalan dengan benda yang nombor dua ini. Nama dia Raffaello. Aik, nama macam ala-ala pemain tennis je. Aku telah selamat berkenalan dengan dia pada tahun 2007. *flashback memory. Ceritanya begini:

Pada saat dan ketika itu aku berada di KLIA.Waiting my flight to Jakarta. Time tu yang pergi Jakarta hanya me, my mum and my sister. My brother tak ikut. Duduk diam-diam dekat Universiti. Meanwhile my dad haruslah duduk sini mencari duit untuk kami shopping. Heyya. Sementara aku duduk dekat kerusi airport my eyes caught on chocolate. Aku suka tengok je tapi tak suka makan. Kalau aku dah suka aku susah nak berhenti. Haip, macam tu pulak. Then my mum said "You go and buy that one". Sambil pointing ke arah iklan  
gambar Raffaello. Then I asked back "Ma, you follow me la. I dunno which size should I buy". Mum said "Who going to take care of our largage". I said and smile "Let kakak do that thing". Sambil pegang tangan mak aku and jalan ke arah kedai coklat yang sememangnya menjual coklat. Lepas dah beli, duduk balik kat tempat menunggu. Tunggu turn pramugari called us. Makan cekelat dulu. Owh aku sangat suka white choc rather than black choc. Dun ask me why coz dah azali memang aku suka.

Mak: ekh cepat la buka cekelat
aku: jap (sambil buka kotak and bagi mak and akak sorang satu cekelat)
diam. Masing-masing sibuk makan cekelat
aku: la, rasa kelapa je pun
mak: macam makan buah kolopong (buah melaka)
aku: not my taste la (tapi capai sebuah lagi cekelat)

Dan ferrero rocher yang bongsu ini bernama Ferrero Rondnoir.
Cekelat ini sangat sesuai untuk dark chocolate lover. NOT ME!
Ceritanya bermula begini, aku stop dekat New World (kalau kat Malaysia macam Giant) and shopping serba sikit. Kat New Zealand taman perumahan dia bukan macam dekat Malaysia, ada kedai mamak. So bila habis shopping sebelum balik rumah kena singgah beli barang (beli jajan untuk stay sampai tengah malam untuk mesej dengan kawan-kawan di Malaysia). Tengah aku busy memilih jajam, aku nampak mak aku dah pergi ke part Ferrero Rocher. Kebetulan diorang buat discount, jadi mak aku pun amek la. And guess what, my mum amek satu packet which contain four  Ferrero Rondnoir. Nak cuba katanya. Tapi setelah makan, I said this to my mum "Kalau macam ini makan seratus pun tak kena diabetes mellitus (kencing manis)". Hiperbola betul aku punya ayat.
Kita duk cerita pasal ferrero rocher ini teringat pulak aku dengan cerita aku dah habiskan cekelat hantaran abang aku. Omnomnom. Dia balik je tengok aku dah habiskan
.

10 comments:

umie said...

arghh..my peberet..hehe
salam perkenalan..:-)

Iha Zaliza said...

Hehe.. terliur okeh masa baca ni :D
kalau tak silap dulu ada yang warna silver tapi tak ingat lak apa beza yang silver tu dgn gold..

CikLily Putih said...

suke ferrero roucHer Gak... sedap tuH

KY said...

betul tu KY cuma tahu satu perisa sahaja....hihihi

Nanie Zainudin said...

pergh..baru tau ferrero ada dik beradik yang lain..hihi... done follow u

Lia Irdelia said...

wah..
ada perisa rupanya...

Noraqilah Johari said...

my fevret! wah..teringin plak nk mkn mlm2 ni :)

Hans said...

tak salah aku
tiga2 aku pernah makan
hohoho

Diari Si Froggie said...

ok gua kuno sebab gua ingat farrero rocher nie ada satu jenis je.. serius sampai gua baca entry lu nie tenggiling baru gua tahu.. kakaka... gua sekali je pernah makan farrero nie tak suka sebab manis sangat. Cadbry tetap dihati ^^

luqman zakaria said...

oh...bru tau ade byk jenis upernye.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...