lebah juling??


kawan-kawanku yang amat kusayangi..

Thursday, January 31, 2013

Santa Parade Bukan Santan Parade

Masa tengah shopping, I was wonder apa hal banyak plak jalan ditutup? kalau kat Malaysia bila jalan tutup je mungkin ade Le Tour De Langkawi, habis tu kat New Zealand ada apa? Puzzle puzzle in my mind, but ada aku kisah.

Around p.m. OI saw may people sitting at the bahu jalan. I asked my mum "ma, nape ramai sangat orang?" (kat negara omputih ni kau bantai je cakap nogori sombilan, diorang bukannya paham pun)
"cuba try tanya kakak". Aku pun dengan muka blur pergi tanya akak aku "kak, asal ramai sangat orang tu?". sambil tangan pointing dekat mat salleh tu la. my sister said "sebab ada santa parade. Pukul 2 baru start. nanti kita pergi la tengok". Around 1.40 baru kami mengambil tempat. mang ai time tu memang keadaan panas gilos. but luckily ada angin. Time ada parade la cahaya matahari nak jadi bahang plak. waduh-waduh. Here I met with seorang ibu from Indonesia. She is so friendly. Siapa kata Malaysia dengan Indon tak boleh baik? hanya orang yang berfikiran cetek je yang nak bergaduh-gaduh ni. Anyway kadang-kadang bila nak keluar rumah ada jugak terserempak dengan a group of boys from Indon(cara loghat diorang cakap macam indon), so kacak and they are wearing cot. Perh, segak habis meh. muka ala-ala Gunawan (pelakon indon yang handsome tu).

Itu semua tak penting, ini yang penting.. The highlight of the story.
The Santa Parade. But I think it already jadi Santan Parade yang dah basi sebab dah lama sangat. Peace yo.
Dah start dah aktiviti berjemur dibawah tengah panas. But still the wind really help me. But all the mat salleh and minah salleh really love the hot sun. For them "what a prefect weather" as for me "aku nak snow. Aku nak winter".

 
Abang said "you seriously look like ustazah. memang pas dah kalau kau nak pergi Mesir". Well, tudung labuh, baju muslimah and InsyaALLAH trying to labuh my hijab and to be a better Muslim. Amin.
They are not just family, they are friend and they are the only person who also be with me in ups and downs. Love both of them. And yeah both of them are Siti's.

And so here come the king and the queen. But where's the queen crown? I dun think she deserve to be a queen. Lagi afdal lantik aku jadi queen la.
Wolkswagen mini. Bukan kereta idaman kalbu. Kereta secoit je tapi harga macam harga kontena. Mahal yang amat. Tapi kalau ada individu yang sudi belikan kereta ini untuk aku memang sangat-sangat dialu-alukan.
Kereta kodok macam kereta Mr. Bean tapi yang memandu tu bukan Mr. Bean la. Pembawa kereta wolkswagen mini ni mewakili Wellington Town Radio. Kalau korang nak dengar macam mana radio ni, tune in Lite.fm. sebijik wo. Bila aku turn on Lite.fm terus aku teringat my life in New Zealand.
Effect gambar tak beberapa nak cantik sebab akak aku yang amik gambar. haiyoo. Kakak, you need a lot of practice.
Ini watak animation apa benda entah. aku tak pernah tengok pun citer ni. korang pernah?
Tabik hormat. Dah macam perbarisan dekat sekolah. Kalau ada rumah sukan yang pakai pakaian macam ni memang sah rumah sukan diorang jadi juara. (aku dulu rumah sukan warna ungu, penolong kapten rumah sukan and my kapten is my friend. Kawan pidato and debate aku. Kawan aku kata kami ada jodoh tapi reaction aku "haktuih". Mueheheh)
 
Wellinton Children's Hospital. This car is sponsored by Suzuki. Kereta ini buruk. not my taste.
 
Dalam banyak-banyak gambar, inilah yang paling aku suka sebab giraffe tu pandang camera. The best shot la.

So I guess that the end of the story. Lalalalallalalalallalalalalla..
See you soon in the next entry.

Monday, January 28, 2013

So Fresh So Good

In New Zealand, memang tak sah kalau anda tak makan sayur-sayuran macam celery dan buah-buahan seperti Strawberry, blueberry, and macam-macam lagi. But not beri-beri la ye.

p/s: beri-beri is type of penyakit. So, pray to ALLAH that we will be stay away from this penyakit ok.


Fresh fruits and veggie here is very cheap. only 1$ you can get a bunch of veggie. See, how cheap it is. but bunga kantan dan seumpama makanan Asia ni teramatlah mahal. So, kenalah tanam sendiri. Tanam tepi tingkat pun sudah memadai.


mommy and kakak are choosing the best and fresh veggie

sorry auntie, I dunno u but dun sue me coz I put your photo inside my blog. See the colourful veggie


harga sangat berpatutan.. 

 Owh, I totally inlove with all this colourful fruits. It really make me mouth watering. Looks so yummy.

And fresh flower pun tidak ketinggalan. Owh, I wish that there is Prince Charming come see me and give me those fresh flower.

If you love me, please I want this flower. So, please buy this for me. Tips nak melamar orang, bagi fresh flower. Tapi jangan bunga tahi ayam.
 
And selepas penat membeli barang masakan, and here is the time for us to eat Fruit. Strawberry, Blueberry. Heaven! It is so sweet and juicy. Siapa yang tak beli memang rugi. Strawberry kat sini besar gedabak. That huge size that you won't see in Malaysia.

Tuesday, January 22, 2013

Bila Nak Malam?

Last year masa aku pergi New Zealand waktu winter. Pukul 6 petang dah macam pukul 8 malam. Setiap kali berjalan kalau dah pukul 6 tu wajib cari hotel and New World (supermarket macam Giant la kalau dekat Malaysia). Pukul 8 malam dah macam pukul 10, so pukul 8 je masing-masing start tidur. Selalunya kalau berjalan memang aku terlepas dari tidur dekat sofa, atas carpet. Haha. Nampak tak how ditaktor I am. 

But this year, the atmosphere is different. Summer weh. Pukul 8 malam still cerah macam pukul 5 petang. Lambat malam and cepat siang. Maghrib pukul sepuluh malam, subuh pukul 3 pagi. Huhu. Usually kami balik pukul 7 malam and mum usually start cooking at 8p.m. Bila aku nak tolong mak masak je and mum will say this "adik pergi la jalan-jalan dulu. nanti agak-agak dah penat balik la". Oh yeah. Mak bagi green light. Dapat la aku berjalan dekat kawasan sekitar. But kawasan perumahan dekat sini sunyi sepi. Where have anyone been? eventhough it is summer, everyone prefer to stay at home. Sejuk weh. Sejuk. Nama je summer tapi sejuk. Tapi time ni lah nak nampak cahaya matahari yang sebenar.


Dad says here the grass is tunggau free. So kalau nak duduk, berguling-guling pun takpe.


look at my petite house. so cute huh. English-modern style.


I donno what to do. bila nak malam? mata dah ngantuk but yet the sun does not want to get down. huh.

The P.E.M.B.U.L.I

Today I wanna share with you this story. I had being bullied by my lovely cute cousin; IRDINA.

She is already one year-old. Oh yeah, dah pandai jalan, dah pandai membebel but still cannot be able to speak betul-betul. The only word she can speak is MAMA and AYAH. And she got a really-really big teeth. Ala-ala bugs bunny. Hahaha. Sorry dina, I love to kutuk you.
Mesti korang semua wonder apa yang budak kecik ni telah buat kat aku?
wow, banyak sangat. sekarang ni aku nak list.
1) gigit aku. huh, dia memang suka sangat gigit aku. Apa dosa kak cik dina?

2) suka makan-makanan aku. Weh, roti aku pun dia sebat jugak. You name it, she ate it.

3) suka tak puas hati dengan aku. Apa yang aku nak dia pun nak jugak. Haha, dina jealous la tu dengan aku.

setakat ni aku hanya mampu list tu je sebab aku dah lupa. haha..

And you know what dina is totally a fashion disaster.

Sunday, January 20, 2013

Segmen Tambah Followers 2013 By Hotmasakini

 
I dunno what to write.. kekeringan Idea...huhuhu... anyway do follow and comment..

SHORT SEGMENT BY NAA





 
Hye, saya TENGGILING BERGULUNG
 
and this is my header
 
header blog saya ni saya buat sebelum SPM untuk menjadi reminder kepada saya supaya saya study.. hehe...
 
and saya tak fan page fb. maklumla orang tak famous.. muehehe..
 
 

 


Friday, January 18, 2013

Dari KLIA ke Auckland Airport

Hye, blog.

"Rasa rindu giler dengan blog tenggiling ni. Rindu sangat. I love this blog". <------- kalau korang cakap macam ni, aku janji akan belanja korang. Tertakluk kepada terma dan syarat only.

Jika kita ingin fly ke overseas dengan menggunakan apa-apa airlines kecuali Air Asia sebab kalau Air Asia korang akan berlepas melalui LCCT, so tak dapatlah naik train dekat KLIA tu.
My mum, my cekguu....
Ini cerita masa aku nak fly ke NZ, secara jujurnya aku dan akak aku telah sakit perut. Siapa yang sabotaj aku nak fly ni. Oleh kerana kitaorang check in bag awal so my parents nak pergi foodcourt yang dekat bahagian carpark tu, so aku dengan akak aku belari mengejar toilet kat part arrival tu. Awal pagi, so tiada orang and toilet bersih berkilat. I like. Memang heaven la. Wangi lagi. Kiranya memang tip top la.


Lepas dah masuk dekat balai berlepas (dekat bahagian yang kena naik aerotrain tu), mak aku suruh aku pergi toilet, sebab tak kuasa aku nak membuang kat atas flight tu. You know why. Bila aku baru je nak melangkah kaki masuk ke toilet tu, mang ai busuk amek. Aku terpandang pekerja dekat situ yang leka main handphone. Pelik aku macam mana diorang mampu bertahan duduk dalam toilet yang busuk ni atau sememangnya mereka mempunyai masalah menghidu bau. Ni suruh anjing bau, anjing pun boleh mati beb. Kotor? Tak usah cakap, keadaan sangatlah kotor. Yang aku peliknya, pelancong asing punyalah ramai tetapi kenapa pihak KLIA tak ambil tindakan weh, ke pihak KLIA pun ada masalah membau juga huh? 

Ini merupakan kali pertama aku menjejakkan kaki ke Auckland Airport, mak ngan akak aku dah banyak kali, so diorang dah biasa. Owh, dekat Auckland Airport ni ada muslim prayer room ok. Kirannya Surau la. Tak sangka negara orang putih pun ada surau, so tiada alasan untuk anda tidak menunaikan solat. Toilet kat sini, of course no water, we just use tissue paper. Overall bersih la tak kira kat mana. Senang membuang...
Muka happy. Yeay, toilet bersih. Tip top.


The End....

Jangan membuang dimerata-rata tempat k.


Thursday, January 17, 2013

Tenggiling dan Atuk: Part 1

Jika aku nak pergi je kebun aku (ambil buah durian, rambutan, langsat, mangosteen, panjat pokok, jatuh pokok, jumpa kambing besar, kena kejar lembu sebab pakai cardigan warna merah, oh how heaven my orchard is).

Jika nak ke kebun, aku kena lalu kampung aku. Actually my kebun is situated behind my kampung. Bila lalu kampung aku je pasti aku akan teringat kisah zaman aku kecik-kecik sebab masa aku kecik-kecik aku duduk dengan grandparents aku. Walaupun aku duduk dengan atuk dan nenek aku tapi aku dah boleh membaca dan mengira since 5 tahun. Agaknya sebab tu atuk dan nenek aku sayang aku lebih. Hahaha. Perasan terlebih.  Tapi everyday my parents will phone me and everyweekand diorang mesti balik to see anak bongsu diorang yang time tu aku boleh dikategorikan sebab boyish. but now aku dah ayu. 'Perasan je'. muehehehehe.

Aku rasa entry kali ni sampai disini jelah dulu, sebab baru introduction kan, kata part 1... nantikan episode-episode yang lebih menarik dientry yang akan datang. Stay tuned...

Wednesday, January 16, 2013

Segmen : Jom Tambah Follower Sebanyak yang Mampu

Photobucket
kepada kawan-kawanku sekalian, jom la join segmen ni. sampai disini sahaja..kehabisan idea..krik...krik...krik...

Header PERCUMA dari Rahmad Bha Pulak

Nama Blog: De Legend Of Gagento

Url Blog: http://tenggilingbergulung.blogspot.com/

Blog Content: Personal life plus dengan sharing the best product and cara-cara nak masak masakan yang sedap lagi menyelerakan dan tidak lupa juga lirik lagu pilihan

Warna tema: Biru Cair, merah jambu air dan hijau cair (semuanya colour pastel)

Hiasan lain: tak perlu kot..aku tak suka semak-semak ni

Saiz header: ni aku pun tak tau macam mane nak cakap. aku agak-agak jelah ekh, alamak nak check kat template tak boleh la pulak, so I just take 825px X 220px

Monday, January 14, 2013

Angry Bird Mati

Last friday as I was reading a horror story (cerita hantu pasal hantu dekat hospital. Suka benar aku baca pasal cerita hantu dekat hospital. Dunno why). Tengah aku syok-syok baca cerita pasal hantu ni, tengah syok sebab time cerita tu tengah kemuncak tup tup aku dengar nama aku diseru.

"Adik! Adik!" (cara hantu tu panggil aku macam style orang indon, rupa-rupanya maid aku yang panggil)...

aku dengan bermalas-malasan or in other words malas giler nak layan kerenah bibik aku tapi aku baik jadi aku pun jawab.
"nak apa bik?" (dalam hati nak je aku suruh hantu ni cekik bibik aku. haha, mood tengah jahat)

tengah bahasa yang susah aku nak paham or in other words memang aku tak nak faham bibik aku ngomong begini "itu itu ada burung jatuh".

"halar, biar la dia jatuh, dia penat tu, nak rehat". (aku memang suka jawab secara acuh tak acuh)

"Mari in tengok dulu". (bibik aku ni jenis yang suka paksa-paksa orang, damn betul. terpaksa jugak la aku kena follow. huhu)

Sememangnya memang betul ada burung mati.. haha.. satu lagi kerja aku nak pergi menanamnya. But before aku menanamnya, aku bawak burung tu masuk bilik aku then ambik gambar sepuas-puasnya then baru tanam (kerja menanam dilakukan oleh my dad, kalau nak harapkan aku memang tak lah aku nak buat).
 
My cousin Arif is trying to CPR the bird.. EEEiiiiuuuuuuuuuu.... It already dead ok

Friday, January 11, 2013

Song of the Day

Today is 11 Januari 2013. I'm pretty sure that some of us celebrate thier birthday, anniversary etc.

I would to share with you guys, a song from Gigi (an Indonesian band)..

Sebelas Januari Bertemu
Menjalani Kisah Cinta Ini
Naluri Berkata Engkaulah Milikku
Bahagia Selalu Dimiliki
Bertahun Menjalani Bersamamu
Kunyatakan bahwa Engkaulah jiwaku

Akulah Penjagamu
Akulah Pelindungmu
Akulah Pendampingmu
Di setiap langkah-langkahmu

Pernahku Menyakiti Hatimu
Pernah kau melupakan janji ini
Semua Karena kita ini manusia

Akulah Penjagamu
Akulah Pelindungmu
Akulah Pendampingmu
Di setiap langkah-langkahmu

Chorus:
Kau bawa diriku
Kedalam hidupmu
Kau basuh diriku
Dengan rasa sayang
Senyummu juga sedihmu adalah Hidupku
Kau sentuh cintaku dengan lembut
Dengan sejuta warna

Wednesday, January 9, 2013

The Penggangur Story

Lately I just received too many question that sounds like this.      "Hye dude what are you doing? Working?".

And what do you expect from someone like me.
"Yes, I'm working" (this is totally not me).
Well, I got so many concrete reasons why I don't work which is I dun think I want to share with you guys. Sometimes, something should be keep as a secret.

"Tak boring ke duduk rumah je".
And well sometimes perasaan boring tu just came out when everybody was away from home but only for a few sec. After that, dapat tengok citer kartun then it will fine.
What I do at home? Oh well, I just found out that there are so much thing that I can do. Facebooking, twittering, instragram, cooking and oh well the best part sleeping.


I really enjoying myself to read english newspaper. It really help me to enhance my english skill. Well know I'm trying to improve my communication skill.
Apart from that I really enjoy watching drama and movie from many genre. 

Oh, ini bukan cerita lucah mahupun apa, cerita ni tak tau apa tajuk dia but ada bridget jones. best. watch it on diva universal.

Now switch our theme. Ala-ala pengantin pulak bila tengok cerita Cinderella ni. Love story betul la..

Oggy and cockroaches seems to be nice. 



Tuesday, January 8, 2013

Cheese Baked Meatballs.

Mesti korang pernah makan Cheese Baked Meatballs yang ada jual kat Pizza Hut tu kan. And apa pendapat korang tentang rasa makanan tersebut? bagi aku sedap tapi kan mahal jadi macam tak puas sangat makan. Jadi hari ni aku nak share dengan korang cara-cara nak masak Cheese Baked Meatballs yang halalan toyibba. Okey ini semua dijamin halal.

Cheese Baked Meetballs ni korang boleh guna ayam atau pun daging, ikut selera masing-masing la tapi usually saya menggunakan daging.

Bahan-bahan:

1) Anda perlukan meatball (tak kisah berapa banyak, ikut sekati hang pa. nak banyak tauk banyak nak sikit tauk sikit). Saya menggunakan meatball ramly sebab dijamin halal tanpa ragu-ragu. Keluaran orang Melayu ni, kasi bangga sikit la. Jika kita tak tolong bangsa kita, siapa lagi yang akan bantu bangsa kita an.
 


2) Daging kisar. Yang ini pun saya gunakan produk keluaran Ramly. Tapi bagi yang tak suka atau pun malas nak beli daging kisar anda boleh gunakna burger daging yang juga dari Ramly tapi bezanya, jika anda guna burger daging, ia akan mengeluarkan minyak apabila anda masak. So, buatlah pilihan yang tepat.
3) Pasta paste perisa tomato (saya gunakan sos pasta adabi sebab selera dia memang sesuai dengan selera orang melayu saya. Which is no need to add chili. Rasa dia memang awsome. Kemasaman dan kepedasan dia stable.)

4) Button Mushroom. You can either used in tin or the fresh one.

5)Capsicum. This one is optional. Nak letak boleh tak letak pun boleh. You can either used red, green and even yellow. Which one is your favourite colour?

6) Bawang besar. Ini pun optional jugak.

7) Cheddar cheese. Ini pun optional. Boleh guna apa-apa jenama.
 


8)  Mozarella cheese. Okey, yang ini memang perlu. Kalau tak de memang tak jadi..

Cara-cara nak masak:

1) before we start, make sure you wash your hand with soap.

2) Dice all the mushrooms, onion and capsicum.

3) Panaskan kuali anda. If you use non-sticky pan you dun have to put only, if you used sticky pan so kena letak sikit minyak.

4) letakkan bahan mushrooms, onion and capsicum. Tumiskan sampai layu,

5) then masukkan Adabi pasta paste. Tak kisah berapa banyak depend pada berapa banyak meatball anda.

6) masukkan cheedar. tak kisah berapa keping. If you put cheedar then you dun have to put salt anymore. takut nanti darah tinggi plak.

7)masukkan minced meat and meatball dan gaul sehingga sebati.

8) then masukkan ke dalam mangkuk yang sesuai.

9) then masukkan mozarella cheese. The more the merrier. Usually saya buat sampai tertutup semua, hingga tak nampak meatball.

10) masukkan kedalam oven dan panaskan dalam 2 hingga 3 minit hingga cheese tersebut cair.

and wallla..... sedap hingga menjilat jari..hidangan boleh dimakan...


Segmen : Saya Blogger Negeri .......


 
 
Aku selalu sangat menerima soalan berbunyi macam ini?
 
Hye Tenggiling Bergulung, duduk mana?
 
Dengan ini saya ingin mengisytiharkan bahawa saya sememangnya berasal dari Negeri Sembila Darul Khusus.
 
Apa tempat menarik dekat Negeri Sembilan?
 
Secara jujurnya aku merasakan bahawa tak banyak tempak pun boleh dilawati tapi bukan bermakna Negeri Sembilan tidak mempunyai tempat menarik. Jika anda suka berkelah anda boleh ke Port Dickson. Jika anda sukakan air terjun, marilah ke Ulu Bendul dan Jeram Toi. Tapi yang paling menarik anda bolehlah datang ke Istana Besar Sri Menanti. Kerana disitu terdapat banyak misteri. Jeng. Jeng. Jeng. Secara jujurnya aku tidak pernah menjejakkan kaki di sana.
 
Makanan yang menarik haruslah Masak Lomak Cili Api. Perh, memang terbaik la. Jika anda pergi ke negeri mana sekalipun, masak lomak cili api mereka tidak dapat menandingi kehebat masak lomak cili api orang nogori. Memang terangkat la.
 
Benda yang menarik? Di Negeri Sembilan kami mengamalkan adat pepatih. Kami akan dibahagikan ke beberapa suku. Aku merupakan suku biduanda. Suku dilarang untuk berkahwin dengan sama suku sebab takut terkahwin dengan keluarga sendiri. so, janganlah gatal nak bercinta dengan sama suku.
 
Jadi itu sahajalah yang aku kira menarik about Negeri Sembilan. Yang lain aku rasa biasa je.
 
owh, dan tak lupa juga kami ada TIUB. Nak tau apa dia TIUB ni scroll down.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
TELUR ITIK ULU BENDUL (TIUB)
 

Saturday, January 5, 2013

G.R.A.D.U.A.T.I.O.N


G to the R to the A to the D to the U to the A to the T to the I to the O to the N.  GRADUATION! perh, mesti korang penat nak membaca ayat tu kan, aku yang tukang type pun penat juga. huh! (satu keluhan sedang dilemparkan ibarat seorang guru melemparkan buku latihan anak muridnya yang gagal menyiapkan tugasan yang diberikan. Skema sungguh ayat aku)

2013, I am officially 18. yeah, school fever is over.(gaya macam pemain bola sepak yang baru lepas tendang bola masuk dalam gawang, oh yeah). Dan sekarang barulah boleh tulis pasal Graduation. Sekolah aku ada buat graduation day, ala-ala macam High School Musical tu. Over seh. And well I will be Vanessa Hudgens while I am still searching that who will be my Troy Bolton.

Sebenarnya aku tak nak pergi pun graduation day tu but my dad gave me Rm120. Rm80 for the graduation and the rest is for me to buy my shoes. They really wanted me to look great on that day. Cikgu pun terperanjat sebab aku tak pergi graduation tu tapi orang pertama yang bayar. hah, macam mana pulak tu? Macam tu la..

Malam sebelum hari graduation tu aku tidur lambat, memang dah jadi kebiasaan aku untuk menjadi burung hantu. (sebab tu eyebag aku tebal) dalam pukul empat pagi baru aku tidur, then enam pagi ekh bukan enam setengah pagi baru terjaga, kelam kabut nak siap gi sek. Sampai je dekat sekolah, alahai sikitnya manusia form five ni, rupanya diorang tak datang sekolah. Tapi tidak mengapa PNP berjalan seperti biasa. Petang tu sebelum my dad pergi kerja, he sent me to Klana Resort. Amboi, kelas kau. Graduation buat dekat hotel. Mata aku dah tak beberapa nak kerjasama dengan aku, ai maklumla malam sebelum tu dah tidur lewat, petang tu pulak still tak dapat tidur. mana tak nya mata aku tak mogok.

Ekh, dah la. Sampai setakat ini sahajalah. Aku tak suka cakap pasal graduation day ni. hahahaha.. Kerana Aku sangat JUJUR.

aku: weh, kamarul cantik tak gambar aku?
kamarul (yang pegang camera): tak pun
aku: kuang ajar punya budak.
shafina (cakap dalam hati je): aku kena cover ni, my papa duduk depan I. nervous u. 


kenapa mata aku macam kecik semacam. oh lupa pulak. mata aku tengah mogok.


serious kelakar aku pakai baju ni. Tak suka. Tak suka.  And look what I got on that day




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...