lebah juling??


kawan-kawanku yang amat kusayangi..

Tuesday, February 26, 2013

Resepi Spaghetti Carbonara Yang Suci Bersih

Okeyh, hari ini Cik Tenggiling akan ajar anda semua cara untuk memasak Spaghetti Carbonara Yang Suci Bersih Edisi Senang le. Kita buat yang senang-senang dahulu kemudian baru kita belajar cara nak buat yang edisi susah pula. Semalam, balik je dari SKMM lapar tahap rimau dan disambung pula kelas driving. Perh, exhausted habis. Then suddenly  tekak ni rasa nak makan Spaghetti Carbonara. Nasib baik bukak je kabinet jumpa tin cabonara jenama Prego. Oh yeah. Clap your hand, clap your hand.

ingin saya nasihatkan disini bahawa cara memasak disini adalah paling simple tetapi paling sedap. Tidak perlu banyak bahan ye.

Bahan-bahan yang diperlukan:
1) 1 Tin Carbonara jenama Prego
2) Setengah packet spaghetti
3) 2 buku ayam belum masak
4) setengah tin cendawan button (ni depend pada kesukaan anda)
5) 1 sudu besar bawang putih yang telah diblend
6) 1/2 sudu besar bawang merah yang telah diblend
7) minyak masak.
8) garam
9) 1 cawan kecil susu segar.

Cara-cara memasak:
1) Ambil spaghetti dan rendam di dalam air panas sehingga lembut.
2) Ambil periuk dan panaskan minyak. 
3) Apabila minyak telah panas,letakkan 1 sudu besar bawang putih dan 1/2 sudu besar bawang merah yang telah diblend. Masak hingga mengeluarkan bau dan layu.
5) masukkan ayam yang telah dicincang dadu. masak sehingga ayam masak (tak tau cara nak describe)
6) Tuangkan cream prego carbonara. Kemudian tuangkan 1 cawan kecil susu segar kedalam sos tersebut. letakkan cendawan button. Gaul Sebati. 
7) masukkan garam secukup rasa. then jaga lupa tutup api.
8)toskan sphagetti tersebut.
9) tuangkan sos diatas sphagetti tersebut.
10) selamat menjamu selera.

Friday, February 22, 2013

Pengalaman Pergi CyberCafe

Pada hari rabu yang lalu, tercatat lah sudah dalam hidupku pengalaman pertama pergi CyberCafe. Tak tipu. Betul. Aku tau, mesti korang nak cakap yang aku ni ketinggalan zaman k. Well, aku kan duduk kat gua

Aku masuk je Cyber Cafe, tu perasaan takut menjelma dalam diriku. Mang ai semua lelaki. Takdo orang perempuan ke? Time aku dalam kepala aku memang takut membayangkan jika pihak polis buat serbuan dan aku kena tangkap kerana tidak memiliki IC bersama diriku dan mak ayahku akan masuk tv. Aaaarrggghhhhh., aku suruh akak aku cepat sikit buat kerja. Then ada akak masuk CC tu dan duduk sebelah aku.Perh, kurang sikit debaran aku. Makin lama makin ramai dan lansung aku dah tak risau. Pukul 11.30 malam baru aku beredar dari CC. 

\

Thursday, February 21, 2013

Segmen Pencarian BloggerStarz


~First of all, ALHAMDULILAH, aku dengan jayanya dan bangganya telah menjadi follower kepada blog PROJEK SOSIAL 

~Encik Syakir Rahman telah menyuruh saya meluahkan perasaan mengenai pengalaman yang paling best sepanjang saya dalam dunia berblog ni. Bukan apa, beliau ingin bersama-sama berkongsi detik indah dalam hidup saya ini. Owh, beliau sangat caring. Sepanjang saya ada blog ni, saya merasakan hidup saya semakin bahagia. Ini kerana saya merasakan bahawa kejayaan blog saya seiring dengan kematangan hidup saya. Matang ke? *mata ke atas, tangan di bahu.  Semenjak saya ada blog, kejayaan yang terhebat sekali adalah apabila saya memenangi laptop Toshiba daripada INTEL. Klik disini untuk menyaksikan majlis pemberian hadiah tersebut.

~ Pengalaman paling hampeh dalam hidup aku apabila dah jadi blogger ni ialah aku jarang atau susah nak bergathering dengan blogger ini kerana aku masih lagi bawah umur dan dibawah pengawasan kedua ibu bapa ku. So, kemana-mana sahaja aku diawasi. Ceh, ayat macam anak dato ye dak. Paling sedih bila buka blog Afzalsukasuki bila ada gambar Gathering Blogger Sengal. Jealous weh.

~Saya nak masuk blogslist "Geng Blogger Sengal" sebab saya adalah kawan kepada Aida Omar, BabyZora, Shawn Razaleigh, Man Kete, Afzalsukasuki,Jajam, dan sesiapa sahaja la blogger yang sengal.

Wednesday, February 20, 2013

Hadiah Yang Sesuai Untuk Wanita

Sejak akhir-akhir ni, aku punya SEO penuh dengan tajuk macam ni "hadiah yang sesuai  diberikan kepada wanita".

So entry hari ini more towards kepada lelaki mahupun wanita, anak mahupun bapak semua boleh guna cara ini untuk belikan hadiah kepada anak, isteri, makwe, kawan, kakak, adik, nenek, moyang, mak cik, anak saudara, cucu, cicit dan sesiapa jelah.

Jadi saya dengan berasa sungguh rendah diri untuk membantu ada membeli hadiah buat yang TERSAYANG. Tapi perlu diingatkan disini bahawa jika usaha anda untuk memikat awek anda gagal, sila jangan marahkan saya okeyh. Peace no war.

1) Memberi Novel. Jika orang yang anda ingin membelikan hadiah seorang yang suka membaca novel, sila belikan satu kerana dia sangat menghargainya. Terdapat dua novel iaitu: Satu novel jiwang karat dan yang satu lagi novel yang penuh keinsafan. Sob sob.
This novel was given by Rafiqi Izani Faiz on my 17th birthday. Terima kasih Incik.

2) Belikan buku ilmiah/buku agama la. Korang boleh dapat pahala sekali aw. Tapi itupun kalau orang tu baca la. Harap la diorang baca.

3)Teddy bear. Ini tak payah cakap. Semua orang duk mempunyai idea yang sama. Setakat ni aku dah dapat hadiah teddy bear daripada akak and abang aku. Sayang sangat wow. 
4) Jam tangan. Setiap kali orang tu tengok jam mesti dia akan teringat akan si Pembelinya. Tu pun kalau dia ingat la. *Aku masih lagi memjuk ayahku untuk mendapatkan jam fossil dambaan hatiku.
Jam fossil yang aku nak tu ala-ala yang macam kat bawah ni.

5) Kalau korang nak nampak seorang yang caring tentang orang tu, apa kata korang bagi orang tu vitamin C. Aku pernah dapat worh. Rasa terharu sangat-sangat. Sob. Sob. Mengalir air mataku.

6) Baju kurung dan segala baju la. okeyh, Ni aku sangatkan sarankan korang bagi benda ni. Tak kisah la sama ada baju kurung,baju tak kurung, baju apa sekali pun. Bergantung kepada minat seseorang tu la. Peplum maybe.

7) Tudung maybe. Tapi kena la pilih tudung yang betul. Senang nak dipakai bagai. Kalau hangpa bagi yang susah nak dibentuk memang jawabnya tersimpan rapi dalam almari la.

8) Snow flakes. Aku pernah berbincang dengan Rafiqi about snow flakes ni. Dulu aku panggil benda alah ni snow ball, then Si Rafiqi kata nama benda ni Snow Flakes. Thanx Iqi. Baru la aku tau nama sebenar benda ni. Kalau tak bertahun-tahun aku menangung malu yang tidak terperi. 

Ok, itu sahaja la setakat ni. Sebab sebelum ni, aku pernah jugak tulis entry pasal benda ni. So aku nak off dah. Nak tidur, ekh tak nak main masak-masak.

Entry zaman dahulu kala: 

5 Hadiah Yang Patut Diberikan Kepada Perempuan



Monday, February 18, 2013

The New Baby

Pada hari jumaat yang lalu, aku telah dapat baby baru. Maknanya aku dapat gelaran baru. "Mak dik". Hua hua hua. Aku dah kehabisan idea apa patut gelaran yang aku amek, so aku telah mengambil keputusan untuk menggunakan gelaran "mak dik" jelah. 

Dua tahun sebelum ni, aku dapat adik sedara baru. IRDINA. And now Irdina dah jadi mak cik. Irdina asyik cium je gambar baby ni. Nama baby ni ialah Najlah Inarah Binti Faizul Shahidan. 
And here is her picture.


Baby dah sehat da. Baby tengah tidur. Mohon jangan buat bising dan pergi main jauh-jauh.


Najlah Inarah baru lahir time ni. Mata dah buka. Tapi kesimpulannya baby memang comel dan saya suka bau bayi. Alangkah bagusnya kalau ada perfume bau baby. Tapi ada kawan aku ni, bau badan dia macam bau baby. Ok cukup mengarut dah.

Friday, February 15, 2013

Camera Samsung So Samseng

Masa kat New Zealand, I used my canon DSLR camera while my sister guna camera samsung. Well, selalunya kalau budak yang pakai DSLR ni dia akan belagak dengan budak yang pakai camera biasa. But not me. Sobab ekh, baru je nak belagak, akak aku dah tunjuk application yang ada dalam camera dia. Perh, canggih-canggih. 

So here are the apps that  I been saying for.........
Adakah aku yang comel atau pun rumah tu yang comel? Sila berikan penjelasan yang positif
This picture was taken at Auckland Airport. Tengah tunggu flight nak fly ke Malaysia. So this is my sister punyer kerja. Gambar ni gua takleh tahan. Siap ada pengantin lelaki ni
Inilah contoh tingkap rumah aku nanti
I look like a baby.. So, please call me baby... hahaha...
Gambar akak aku juga tidak ketinggalan.. Siap ada I love u lagi.. Dahsyat....

p/s: Tak lama lagi aku dapat anak sedara.


Wednesday, February 13, 2013

Kenduri Kendara

This week, aku ada kenduri di kedua-dua belah kampung. One is at Kuala Pilah and the other one is at Kampung Ismail. But both is in Negeri Sembilan.

On Saturday, we had 'kenduri' at Kuala Pilah. This is my mum side. We had kenduri arwah for our late grandfather and the rest I dun know. From my house to my kampung, it only takes 15 minutes but on that day, it takes about 2 hours. Well, jammed...jammed.. Stuck in the traffic. This kenduri really show my talent. Well. Well. Potong bawang, potong ini potong itu. Luckily I dun cut my finger. Syukur Alhamdulilah. I cooked sayur campur which is sokojap jo satu belango dah habis and fried chicken. Aku telah berganding tangan dengan my abang to make our masakan sesodap hotel 5 stars. Yeah. Bergabung MELETOP. 


Lupa nak habak, masa kenduri ni my cousin and the gang (gua tak join) telah melakukan prank. Cousin aku telah pakat nak kenakan Ayang, diorang semua pakat cakap kat Ayang yang Along nak bertunang. Jahat de. Aku tukang senyum je. Dalam hati ketawa terbahak-bahak. Ya daa ya daaa....Siap tweet dalam twitter lagi.

On Sunday pula, we had Arissa birthday party. On that day, she had turned 1. Dah besar da. Tapi kali ni aku duk tolong Ummi buat acar sayur je. Senang wow. Tak susah pun actually. Erk.. Tu jelah kot..

p/s: aku demam. tulis dalam keadaan pening kepala. ya daa ya daa. 

Saturday, February 2, 2013

The Ikan Keli Story

Tadi aku godek-godek laptop aku and suddenly I saw this picture which reminds me of my old story. Not too old, it just happened last year. 

Last year my dad ternak ikan keli while this year, my dad ternak ikan talapia. Before we go much futher on megarut, I would like to tell you a secret. Remember, it is a secret so you should not tell anyone, (CONAN)..

This story begins, masa tu time aku ada class tuition dekat rumah. Tuition B.I (which is to improve my english. Yelah kan ada orang tu bangga giler kawan dia ambik kelas english oi). Kat class tu ada empat orang, Akmal (cousin aku), Ahmad (anak kawan ayah aku and kawan aku yang sering aku buli dan bila aku buli dia, dia hanya senyum je), Marahaini (kawan aku dari Sarawak dan merangkap anak kawan pak lang aku) dan yang terakhir sekali ada Tenggiling (the famous blogger ever la kan, yang cute gitu). Petang tu, Mar balik lambat sikit dari budak lain sebab aku suruh dia stay makan sphagetti bolognese yang mak aku buat. 

Suddenly my dad came and ask mar "kau makan ikan keli tak?".
mars says "makan sir". "ok tunggu kejap. nak pergi tangguk ikan".

And so acara tangkap ikan pun bermula. And aku hanya memandang geli and snap some photo to be kept as a sweet memory.


Marahaini Zahudin, so cute kan. 

Geli aku!!!

Ikan dengan air dah sama warna la pulak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...