lebah juling??


kawan-kawanku yang amat kusayangi..

Sunday, March 31, 2013

SEGMEN LAGU FAVORITE AKU


Lagu favourite saya ialah Angin Syurga nyanyian Kak Misha Omar.

Tiga kawan yang saya tag ialah Dr Gila, Donut, Froggie.

Segmen Blogger Muslimah


Warna yang saya inginkan untuk baju ialah warna biru cair manakala warna untuk tudung saya adalah pink. Saya ingin namakan doodle saya sebagai Tenggiling. Comel tak? Comel kak Ton

Dua orang rakan blogger yang saya tag ialah Dr Gila dan Katak.
Semua syarat-syarat lain telah aku patuhi. Sampai disini sahaja. K bye..

Friday, March 29, 2013

Terasa Story

Sejak akhir-akhir ni aku telah aktif balik dalam laman twitter. Siap ada dua account twitter. tamak haloba. Sedang aku asyik dok sibuk bertweet pasal makanan, sekali jumpa macam ni. Terasa weyh terasa. Sentap mak nak. 

p/s: nak balik kampung.yeay. kenduri kahwin...

Thursday, March 28, 2013

Kobha Nogori


Kalau ekau nak kahwin dengan orang nogori, ekau semuo kono pandai cakap nogori. Sobagai anak jati Nogori Sombilan, eden raso ini tanggungjawab den nak molancar (bolajar) cakap nogori.

p/s: takleh cakap as smooth cara mak aku cakap. but anyway it is a good start. kalau korang dengar aku cakap nogori mesti gelak terbahak-bahak punya. kelakar habis.

Wednesday, March 27, 2013

"Pencarian Bloglist Blog Bila Jari Mula Menaip"


Ok, kali ni saya sangat sangat sangat berharap yang saya menang...u guys out there please pray for me k.... Luv u all..

"Segmen: 300 bloggers"


Doa Dhuha

Ramai yang dok tanya aku macam mana nak hafal Doa Dhuha. Ok, disini ada cara yang paling senang jika awak-awak dekat luar sana nak hafal doa dhuha. Disini aku nak share Doa Dhuha yang dinyanyikan oleh kumpulan UNIC.



Allahumma Innadh Dhuha-A Dhuha-Uka
Wal  Bahaa-A Bahaa-Uka
Wal Jamaala Jamaaluka
Wal Quwwata Quwatuka
Wal Qudrata Qudratuka
Wal Ishmata Ishmatuka
Allahuma Inkaana Rizqi Fis Samma-I Fa Anzilhu
Wan Inkaana Fil Ardhi Fa-Akhrijhu
Wa Inkaana Mu’asiran Fayassirhu
Wa Inkaana Haraaman Fathahhirhu
Wa Inkaana Ba’idan Fa Qaribhu
Bihaqqiduhaa-Ika Wa Bahaaika
Wa Jamaalika Wa Quwwatika Wa Qudratika
Aatini Maa Ataita Min’Ibadikash Shalihin
Ya Allah
Sesungguhnya Waktu Dhuha itu DhuhaMU
Kecantikannya KecantikanMU
Keindahannya KeindahanMU
Kekuatannya KekuatanMU
Kekuasaannya KekuasaanMU
Perlindungannya PerlindunganMU
Ya Allah
Jika rezeki masih di langit, turunkanlah
Jika di bumi, keluarkanlah
Jika sukar, permudahkanlah
Jika haram, sucikanlah
Jika jauh, dekatkanlah
Berkat waktu Dhuha
KecantikanMU, keindahanMU
KekuatanMU, kekuasaanMU
Limpahkan kepadaku segala
Yang Engkau telah limpahkan
Kepada hamba-hambaMU yang soleh

Tuesday, March 26, 2013

Angin Syurga By Misha Omar

Ok, I am so madly inlove with this song. Angin Syurga by kak Misha Omar. And I am a big fan of her. Lagu dia semua best-best belaka.



Ku himpun waktu ucapan terindah
terbenam sudah asmara
mesranya siang dan malam
selalu kau tiup kan angin syurga padaku

ku himpun makna kata darimu
harum yang mekar di kebun hati
dan katamu sebuah kota bahagia dan berdiri ..

c/o
sehingga hujung masa
berbisik sendiri dan terbit suara kalbuku
kasihku... tuluskah cintamu
sebuah jawapan ku damba dari bibir mu .. bibir mu

tidakkah kau tahu hidup punya waktu
kasih tersia bukan itu ku mahu
andai kau membisu tentu akhirnya
perpisahan ini akan tetap terjadi

Monday, March 25, 2013

"GIVEAWAY : EDY 3 DESTINASI"

Wah bila tengok Edy melancong ke luar negara saya rasa jealous k. Jealous. Sekarang ni saya tengah dok simpan duit nak sambung belajar jadi kena la berjimat cermat. Dan sekarang ni Edy nak berikan follower dia yang bertuah fridge magnet. Wohhoo.. I am a big fan of fridge magnet. Suka sangat. Nak menang pun tak susah. Senang aje.

Step by step:
1)Kita kena la follow blog Edy.
2)www.danielzaidi.com

Ok Done.. Senang sangat kan..

Sekarang tunggu la sama ada saya menang mahupun tidak

SEGMEN FOLLOW, COMMENT and LIKE


Syarat-syarat yang harus anda patuhi untuk join segmen ini ialah:
1) kena buat entry macam yang dekat atas tu.
2) kena letak banner macam dekat atas tu.. ok done..
3) kena la follow tuan punya blog dan twitter.. Saya dah follow. Lepas ni boleh nak la berkomen-komen dan bertweet-tweet.
4)kena komen mana-mana entry
5) saya dah like page..
6) bila tulis entry ni secara tak lansung dah promote blog la.


Saturday, March 23, 2013

Oz The Great And Powerful Vs Lelaki Tak Solat

Pada hari jumaat yang lalu, saya telah ke Jusco. Ok, Tak ramai orang. Bestnya. Yang penting, hari jumaat. So takde lelaki. Hidup bahagia, aman sentosa. Yang ada pun berapa kerat je. Maklum la, orang bekerja, budak sekolah kena pergi sekolah. 

Ini merupakan pengalaman menonton wayang setelah 2 tahun tak tengok wayang. Last aku tengok wayang masa form 3. Lepas dapat result PMR and now I'm back after SPM result. Oh yeah. Life life life.

Cerita yang aku tengok ialah Oz The Great And Powerful. Keseluruhan cerita ni best. Ok la. Berjaya buat aku terjaga even aku dah nak terlelap. Itu pun sebab sound kuat sangat. Owh, monyet dalam cerita ini sangat comel dan mampu membuatkan aku tergelak. cis.
Owh part lelaki tak solat pula macam ini. Bila aku masuk wayang tu jam tunjuk pukul 12.20p.m, ada budak lelaki dan aweknya duduk kat couple seat. Aku pun berfikiran positif kut-kut pukul 1p.m nanti dia bla pergi solat. Aku pun ambil tempat di depan budak tu. Then, datang lagi satu pasangan lelaki dan perempuan melayu ISLAM. 

Then aku tengok jam dah pukul 1.30p.m. dah masuk waktu zohor tetapi kenapa lelaki melayu ISLAM ni tak pergi solat. And in the end diorang stay takpergi solat sampai pukul 2.30 petang. 

Untuk pengetahuan korang, lelaki tersebut bukannya mumayiz. dah baligh dah. Perut dah kedepan. Tak kisah la kau uzur ke hape. Tapi dalam keadaan macam tu kau tak payah la nak mempublic kan muka kau. Aku tahu ada je lelaki yang tak pergi solat jumaat tapi atleast diorang stay je dalam bilik or kat rumah. Dan kepada awek-awek sekalian, tegur la jika pakwe korang takpergi solat. 

p/s: Nak sambung belajar dengan mentor.

Malaysia's Next Top Lucky Blogger by Mak Dara

Fuyoo, Mak Dara adakan contest weyh.. Best ni.. Wajib join. Yelah, nak masuk Malaysia's Next Top Model tak boleh jadi masuk Malaysia's Next Top Lucky Blogger pun ok la kan.. Janji ada Malaysia's Next Top tu.

klik pada image untuk pergi ke laman Mak Dara.

Antara syarat-syarat yang harus anda patuhi ialah:
1) Wajib follow blog Mak Dara. Ok den sudah follow.. Anda bila lagi??
2) saya telah membuat entry seperti yang disuruh..
3) Saya dah masukkan banner (gambar yang kat atas tu)
4) Dan tudiaa betapa ramainya penaja segmen ini. Hebat aw..
5) 3 orang rakan yang saya tag ialah Doktor Gila, Shawn Razaleigh, dan Afzalsukasuki

p/s: adakah saya akan menang? Kita lihat dan tunggu ye.. Tapi harap-harap menang la ye..

Tuesday, March 19, 2013

Debak Debuk!!

Oh, my heart keep on pumping. My adrenaline can't stop flowing and it flows like a running tap. Debaran kian terasa u'olls. Debaran macam nak bernikah gitu. Oh, overdose terlampau.


And this picture make me smile.. dunno why.. kring,,kring..kring..

p/s:  SPM this thursday. Oh GOD please do help me..

Thursday, March 14, 2013

The Ferrero Rocher Story

Arrrgggghhhhh, Ferrero Rocher ni sangat mencabar keimanan betul la. Waduh. Waduh. Parah sungguh ini. Iklan dekat TV pun tak mau mengalah.

Namun masih ada yang dekat luar sana tak tau yang Ferrero Rocher ini ada tiga perisa weyh. Kita selalu tau yang perisa gold yang dekat tv tu kan. Well, semua aku dah try dan semuanya ada ceritanya tersendiri. Justeru aku dengan baik hatinya akan memperkenalkan anda semua dengan perisa Ferrero Rocher supaya anda juga akan mengidam seperti saya. HAHA. *gelak jahat.

Ferrero Rocher yang pertama ialah yang warna gold tu. Please, tolong jangan tanya aku,apa nama dia sebab aku lupa nak daftarkan nama dia dekat pejabat pendaftaran negara. So sijil lahir pun takdo. But yet still famous and delicious. Yang  ini tiada cerita khas sebab I've been eating this since lahir. Well, masa zaman kecik-kecik nampak je my brother makan, I just hulur my hand and tadaa mesti I dapat. Oh, itu zaman baby which is zaman comel.Mintak apa je dapat. Sekarang? Hurm. Pikir balik.

Mari-mari, jangan kita buang masa lagi. Mari berkenalan dengan benda yang nombor dua ini. Nama dia Raffaello. Aik, nama macam ala-ala pemain tennis je. Aku telah selamat berkenalan dengan dia pada tahun 2007. *flashback memory. Ceritanya begini:

Pada saat dan ketika itu aku berada di KLIA.Waiting my flight to Jakarta. Time tu yang pergi Jakarta hanya me, my mum and my sister. My brother tak ikut. Duduk diam-diam dekat Universiti. Meanwhile my dad haruslah duduk sini mencari duit untuk kami shopping. Heyya. Sementara aku duduk dekat kerusi airport my eyes caught on chocolate. Aku suka tengok je tapi tak suka makan. Kalau aku dah suka aku susah nak berhenti. Haip, macam tu pulak. Then my mum said "You go and buy that one". Sambil pointing ke arah iklan  
gambar Raffaello. Then I asked back "Ma, you follow me la. I dunno which size should I buy". Mum said "Who going to take care of our largage". I said and smile "Let kakak do that thing". Sambil pegang tangan mak aku and jalan ke arah kedai coklat yang sememangnya menjual coklat. Lepas dah beli, duduk balik kat tempat menunggu. Tunggu turn pramugari called us. Makan cekelat dulu. Owh aku sangat suka white choc rather than black choc. Dun ask me why coz dah azali memang aku suka.

Mak: ekh cepat la buka cekelat
aku: jap (sambil buka kotak and bagi mak and akak sorang satu cekelat)
diam. Masing-masing sibuk makan cekelat
aku: la, rasa kelapa je pun
mak: macam makan buah kolopong (buah melaka)
aku: not my taste la (tapi capai sebuah lagi cekelat)

Dan ferrero rocher yang bongsu ini bernama Ferrero Rondnoir.
Cekelat ini sangat sesuai untuk dark chocolate lover. NOT ME!
Ceritanya bermula begini, aku stop dekat New World (kalau kat Malaysia macam Giant) and shopping serba sikit. Kat New Zealand taman perumahan dia bukan macam dekat Malaysia, ada kedai mamak. So bila habis shopping sebelum balik rumah kena singgah beli barang (beli jajan untuk stay sampai tengah malam untuk mesej dengan kawan-kawan di Malaysia). Tengah aku busy memilih jajam, aku nampak mak aku dah pergi ke part Ferrero Rocher. Kebetulan diorang buat discount, jadi mak aku pun amek la. And guess what, my mum amek satu packet which contain four  Ferrero Rondnoir. Nak cuba katanya. Tapi setelah makan, I said this to my mum "Kalau macam ini makan seratus pun tak kena diabetes mellitus (kencing manis)". Hiperbola betul aku punya ayat.
Kita duk cerita pasal ferrero rocher ini teringat pulak aku dengan cerita aku dah habiskan cekelat hantaran abang aku. Omnomnom. Dia balik je tengok aku dah habiskan
.

Monday, March 11, 2013

Segmen: Jom Tambahkan Follower


Sementara aku belum masuk U lagi, belum busy dengan assignment lagi. Aku nak anjurkan segmen yang mudah. Hanya lima minat sahaja. Tak pun tak sampai. Segmen ini bertujuan untuk memudahkan aku berblogwalking. Tetapi saya ingatkan disini, segmen ini tiada hadiah. Tunggu segmen yang kedua sebab dalam segmen yang kedua nanti, anda bakal dapat hadiah dari New Zealand ok. New Zeland. 

Syarat-syarat untuk join segmen ini:
1)Wajib follow blog ini.
2) Buat entry yang bertajuk "Jom Tambahkan Follower By Tenggiling
3) Letakkan banner diatas dan linkkan ke post ini
4) Dah tulis entry, post kan diruangkan komen dibawah.

Blog anda akan diriview dari saya.

Perkara sunat muakad yang boleh dilakukan ialah:
1) follow twitter saya @lebahjuling
2) follow instagram saya @tenggilingbergulung

Senang kan. Jadi apa tunggu lagi. Marilah join.

Sunday, March 10, 2013

Segmen Bloglist 24 Jam Oleh Akupenghibur.com

Syarat-syarat untuk join segmen ini telah pun saya penuhi:
1) saya dah follow blg Aku Penghibur, saya dah like fanpage dan saya da add to circle

Jika saya bertuah saya akan dipilih menjadi bloglist. jadi adakah saya bertuah. Tunggu dan lihat. 

With love,
Xx

Saturday, March 9, 2013

In The Car

This entry is written in the car. Me and my mum going out for womens day. And now my mum is out to buy kopok (keropok in Dina terms). I want to follow her to buy kopok but she ask me to stay in the car. Deng dang. Hujan renyai-renyai and it is freeking cold here. Freezing freezing. Oh is this winter? Daaaaahhhhhh.. So this is what I do in the car. Playing with the koala and sheep (like an infants). Keep on tuning the radio (looks like I suitable to be a deejay). Adjust the aircond. Oh well to avoid from brain freeze. Last but not least, looking outside the window and pray for a good day to come. InsyaAllah. Ameen. 






With love, 
 Xx

Thursday, March 7, 2013

Cari Benda Tersembunyi =)

Selamat hari wanita sedunia! 

Hari ini hari jumaat justeru aku nak menguji ketajaman mata anda semua. Ready? One.. Two.. Go...

Cuba Cari Benda Tersembunyi =) Good Luck

Entry entah pape.

With love,
XX

Wednesday, March 6, 2013

"Pertandingan Tagline Visionnaire"


"Pertandingan Mencipta Tagline Visionnaire"

1. Anda haruslah like page Visionnaire Group. Saya dah like. Anda bila lagi?

2. Anda juga haruslah follow blog Visionnaire. Saya dah tekan butang follow.

3. Letak header diatas seperti saya letakkan.

4. Dan inilah tagline saya:
Visionnaire Medium Rentak Jiwa Remaja

Sekian, terima kasih.
With a lot of love from Tenggiling Bergulung.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...