lebah juling??


kawan-kawanku yang amat kusayangi..

Friday, December 27, 2013

Dalila's Wedding Reception

Dalila adalah nama wife abang aku. So senang cerita, ini story masa majlis menyambut tetamu dekat belah perempuan and it was held at Dewan kek Ampang Tinggi. Yo, kek Nismilan pun ado Ampang, tinggi laie lak tu. Apo ko ingat kek Kolumpo yo ado Ampang.

During this wedding reception, the pengantins were wearing Maroon Songket while the rombongan belah my family were wearing purple. Cetusan warna idea adalah totally from my me. Sebab aku ingat aku dapat pergi wedding ni, so I thought of wearing purple, macam cantik je but then totally changed our planned aku tak dapat pergi. Yeay, tepuk tangan kuat-kuat. Disebabkan aku tak dapat pergi, so little bit save money for my parents tak payah beli baju untuk aku.

Nah, malas jugak aku nak type entry panjang-panjang ni, takde mood kau tau.
from left: my aunty rohaya, my mother, yang diri tu my dad and last but not least my uncle. ni adik-beradik mak aku. 
yang tengah-tengah tu, Irdina, si budak kecik yang mengespoil the day. She keep on crying all day long. Dah lapar baru senyap. Good job Irdina. 
bila aku tengok gambar ni aku speechless, my cousin, hakim (the one that wearing blue baju melayu) sila berikan focus sepenuhnya kepada beliau, dia pakai pink ribbon.. OMGEEEE....
this would be the highlight of the day.. gambar tiada kualiti. BLUR..
bila ada pengantin baru, jangan dilupakan pengantin yang lama. Mak, abah I missed you guys so much. T_T

okay... hurm..hurm..hurm.. apa nak cerita lagi ni? I dah kekeringan idea. To be continue........

Saturday, December 21, 2013

Abang's Solemnization Day

Solemnization is Rukun, which is WAJIB dilaksanakan. Wedding is just optional. Kalau rasa nak buat, boleh buat. Kalau rasa tak nak buat, tak perlu buat. So today, before we come to the end if the year, let me finish some big story that happen to me along this year. But this story really don't relate to as I was not there, but who cares. Atleast I have a story to share with my readers.

Tema baju pengantin on that day adalah cream. While tema for my family adalah gold maybe ekh ke salah. Ekh I don't know la. What I know is, aku pergi teman mak aku pergi beli baju for the whole family mambers di JACKEL (I am promoting JACKEL, sila membeli-belah di JACKEL untuk mendapat kepuasan tahap maksima <-- iklan sebentar). Tapi as usual, aku akan buat muka bosan sebab oleh kerana aku tak balik so my mama didn't buy any baju for me. *Can u feel me? T_T

Back to the topic, this solemnization was held at the nerby surau near to the bride house. It was held after Asar Prayer. Pagi tu aku dapat whatsapp dari my sister yang menyatakan bahawa abang aku kena marah sebab lepas zohor pun baju nikah still tak gosok. *Abang no matter how old are you, you still kena marah? As the my clock shows the time was approaching 5pm my hearts beats more than usual, I guess my adrenaline secretes more secretion than usual. Around 5.30pm my Blackberry can't stop received too many pictures and videos from my cousins. Okay, thank you cousins because you really listen to my order.

I guess I better take my hand off from the keyboard and let the pictures do their job as 'a picture is much more better than a thousand words'.
Apa perasaan abang time tu ekh? <-- Soalan ni tak sempat pulak nak interview haritu. Yang pakai baju hitam tu my dear cousins, abang susuan. Dalam gambar, aku ada rasa pelik, kenapa cousins aku duduk sebelah pengantin? Dah tak sabar-sabar ke?
 Ini dia officially my one and only kakak ipar since I got only one brother. Welcome to the family.
  
 Cinta bas sekolah? How do they meet? Both of the came from different school. Sorang pelajar Sains Tuanku Jaafar and The other half, ex-student Sek Seri Puteri. *That is the only fact that I know.

I think I better run off now. I got many things to do. See you readers in the next entry *itu pun kalau aku rajin nak update. 

p/s: credit picture to Awantona.com and my dear sister, Khatijah Ishak. 

Sunday, December 8, 2013

Abang's Wedding

D.E.C.E.M.B.E.R. Dibawah kesedaran tahap normal, sedar mahupun tidak kita dah memasuki bulan dua belas dan it is already end of the year. Azam dah ditunaikan ke belum? Kalau belum bawak la masuk ke tahun hadapan seperti yang sering kita lakukan sebelum ini. Bercakap je bulan 12, pasti ramai mak cik-mak cik dan pak cik-pak cik mendapat menantu. Tidak terkecuali parents aku jugak. Finally abang aku telah berkahwin. After one scandal to another finally dapat juga dia berkahwin dengan kekasih hatinya.

And on the great event, aku sangat-sangatlah bagus overdose sebab tidak dapat balik bercuti. Coz the wedding date bertembung dengan midterm dan oleh kerana aku dok oversea *oversea la sangat. Over South China Sea, jadi ticket flight yang aku dah beli tu aku tunda ke tarikh lain. Good job! Secara keseluruhannya aku memang tak involve lansung on abang's wedding kecuali tukang bagi direction to those yang sesat, sebab my number is at the card. My number tiada dekat situ =P... hahahahaa.. sebab itu card belah perempuan.


p/s: I'm going to update the wedding story per entry. Akad nikah, sambut menantu semua dalam entry yang berlainan okay. Tunggu!!!!

Friday, December 6, 2013

Tips Selepas SPM

Wohoo, finally SPM is OVER!! Aku tau rasa happy korang tu, well aku pun rasa happy lepas habis SPM tapi ketahuilah perasaan happy itu hanya sementara waktu sebelum perasaan gila bosan overdose mula menjengah diri. Dulu aku punyalah happy plus tak sabar nak habis SPM sebab nak pergi jenjalan pergi oversea. Itu aje!! So here are some tips that I want to share with you which might may help you to those SPM RESULTS VICTIM. *part result nak diumumkan lagi cuak sebenarnya daripada feeling nak jawab exam.

1) PLKN
This is mandatory for those who got it. Pergi je dik non. Kau tak payah nak memekak-mekak tak nak pergi bagai. Makan 6 kali sehari. Dapat duit saku. Dapat baju, t-shirt and towel free. Siapa tak nak oi. Usually siapa yang terpekik terpelolong menangis meroyan tak nak pergi tu,dioranglah manusia paling bahagia disana. Trust me, they are hiprokrit.

2) Lesen
Ambil lesen memandu or motor. This one is okay jugak. Nanti time degree kau boleh la belagak promote lesen kau. Tapi kalau ada lesen tapi tak reti bawa tak guna juga ye. *note to myself.

3) Kerja sampingan
For those yang berdikari sangat tu padahal kerja sebab nak beli i-phone 5c je kan. Tak yah la kau nak temberang aku kenkonon nak hidup berdikari bagai. Kuikuikui. Tapi kepada pakwe-pakwe yang dah ada makwe-makwe sekalian, anda dinasihatkan bekerja kerana duit yang kau gayut or beli hadiah untuk makwe tu adalah duit mak bapak korang so please malu sikit dengan duit tu. Rasa-rasa belum berkemampuan, jangan nak mengatal mengorat anak dara orang.

4)Jadi bibik
This is sangat-sangat sesuai to those girl out there. Time ni la nak balas jasa baik parents. Aku tak la jadi bibik sebab nanti bibik aku takde kerja pulak kan. This is very good practice in order for you to be a good wife. Hahaha. *merenung masa hadapan.

5)Survey Kos dan Universiti
Ini penting korang. Please take note. Nak pilih kos ni ibarat nak pilih suami atau isteri. Kalau kita suka, kita akan enjoy, kalau kita benci kita akan merana dan end up kita maki hamun dia. Kos tak salah, yang salahnya KAU sebab dah baca tips aku ni pun kau masih lagi tak survey kos yang sesuai dengan diri kau. Time-time lepas SPM ni, memang banyak karnival pengajian tinggi, so dari korang melangok depan tv tengok drama Love You Mr Arrogant tu, baik tambah ilmu dengan pergi karnival-karnival ni for your own good sake.

6)Ambil fast-track.
This is for those yang semangat berkobar-kobar nak study. You can choose to take fast-track at private universiti. Kalau nak masuk universiti awam boleh tapi kan result gempak baru boleh dapat.

7) Tingkatkan iman dan takwa.
This is the time untuk korang melipatkan gandakan usaha anda. Berdoa tanpa jemu. Usaha sudah and now it is time to tawakal and berdoa. As we know pemeriksa kertas SPM ini terdiri daripada guru-guru yang telah lanjut usia a.k.a lebih berpengalaman, jadi korang banyangkan apa yang akan jadi apabila beliau terpaksa menanda berpuluh-puluh ribu kertas soalan. Mau pening kepala dengan jawapan korang plus dengan tulisan carca marba hangpa tu. So doa lah banyak-banyak, mana tau dengan doa itu ia dapat melembutkan hati pemeriksa itu.

Dan sampai disini sahaja tips yang aku rasa boleh tahan membina, even tak la membina sangat pun. =P.

p/s: Dah jarang update blog. Mood berblogging dah kelaut. Mendapat ilham untuk menulis entry ini daripada tweet Saudara Karoot. Seorang pelajar Engineering di German.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...