lebah juling??


kawan-kawanku yang amat kusayangi..

Thursday, October 16, 2014

Hari Raya Aidiladha

Punyalah berkurun berabad zaman aku tak update blog aku ini. Rasa bersalah kerana telah menganak tirikan blog ini tapi apakan daya masa mencemburui kita. Wohoo. Sastera sangat.
Walaupun hari raya aidiladha telah berlalu dengan jayanya namun aku baru terkedek-kedek nak menulis. Well, atleast I have something to share.

This year will be the second year aku beraya di perantauan. Perantauan sangat *mata pandang atas, tangan di bahu. Aku rasa tiap kali raya aidiladha, aku macam rotate jadual yang sama. yang bertukar adalah baju raya. If last year baju raya aku warna gold dan bertudung hitam. Tahun ni baju raya aku berwarna biru songket dan tudung corak berbunga-bunga.

Kalau korang baca post raya haji tahun lepas pun, gambar yang diambil pun di tempat yang sama. Gaya pose dan baju yang membezakan gambar raya haji tahun lepas dan tahun ini. Oh well, hari raya without lemang, ketupat,rendang, kuah kacang is very common. Rasa jealous jugak tengok orang dok update facebook kata makan ini makan itu. Bukan takmo balik, bukan sebab tiket mahal tapi sebab assignment bertingkek-tingkek. Banyak oi. Rasa nak nangis je. If last year pergi celebrate dekat Secret Recipe dengan Iza seorang je tapi kali ni ramai sikit.  

Got to go, give me time to update more and more and more..

Sunday, June 29, 2014

The Making of Kimchi

Korea is very synonyms with Kimchi. Dan aku bukanlah peminat cerita mahupun lagu Korea tapi aku pernah la dengar pasal Kimchi-Kimchi ni semua tapi tak pernahlah tengok roman (rupa) dia macam mana apatah lagi rasa. So, masa dekat Korea tu first time makan Kimchi. First time bau je, mula lah takak aku rasa mual bagai. Tapi still jugak nak merasa bagaimana rasa Kimchi yang orang duk cakap-cakap tu. So dengan muka yang overdose confident, aku pun capai chopstick (aku hanya akan guna chopstick dinegara yang mengunakan chopstick seperti di Beijing dan Korea apart from there, NO) dan aku makan dan apabila Kimchi itu menyentuh deria rasa aku, automatik muka aku jadi cemberut. Tahan nak muntah. Yuks! Serious tak sedap (itu bagi pendapat aku). Dan setiap kali pergi mana-mana restaurant, they will serve Kimchi dan itu antara makanan yang tidak terusik. Satu family aku tak makan Kimchi oi. Kami tekak orang Melayu. (I will talk later about food that we eat in Korea in another entry). Apabila sampai di Korea tak sah lah kalau tak try buat Kimchi kan. Nanti balik Malaysia, boleh cerita dekat orang kampung.
Ini adalah bahan-bahan yang korang perlukan untuk buat sos Kimchi yang warna merah tu. Aku tak ambil port sangat sebab aku tak suka. So don't ask me. If you want the recipe please ask Oppa Google.

Abah den tu haa, bukannyo Oppa Korea. My dad looks like a professional chef ke professional rapper? Confius aku. Ada yang tanya baju bapak aku tu beli dekat mana. Baju tu beli dekat New Zealand sempena New Zealand jadi tuan rumah untuk rugby world cup.

Mak aku buat sangatlah gentle. Of course mak la katakan mestilah lembut-lembut macam tu. Mak aku sangat pro dalam hal masak-memasak ni.

Kakak aku focus habis. Aduh ni kalau ada paper khas untuk Kimchi ni mesti kakak aku boleh score!

Tadaaa, muka bebas bedak. Hahaha. Usually, bila aku bukan di Universiti, aku takkan pakai foundation or even bedak sekali pun. Rimas babe. Ekh, tersasar pulak dah. Aku sangatlah tidak focus sepanjang buat ni. Asyik pandang camera je. Sampai tercabut-cabut Kimchi aku tu, last-last mak aku yang take over kerja aku. Hahaha. As usual.

Tadaaa, this is our Kimchi. Inilah hasilnya. Sepanjang proses pembuatan Kimchi ini berlansung, penat nak tahan hidung. Mual memang takpayah cakap la. Pening kepalo den. Gambar a little bit blur sikit. Maklum lah anak dara encik Ishak ni.

p/s: Sedang mencari masa untuk mengupdate blog. stay tuned.

Wednesday, June 25, 2014

The Monkey Story

When I was a  kid I love Mat Cool so much. Not the ice cream but the song. I'm pretty sure so of us still remember the song.
Mat Kool, Mat Kool kawanku.
Mari kita ikut, Mat Kool.
Main-main selalu.
Syoknya syoknya ada Mat Kool!


But this will be my version which is I create it on my own base on my creativity padahal main nyanyi asalkan masuk je dengan music, lyrics betul atau salah belakang kira bro.
 Mat Cool, Mat cool ayahku.
Mari kita kiko, Mat Cool (jadah mana datangnya kiko tu  pun aku tak tau)
Main-main selalu, 
Syoknya-syoknya ada Mat Cool 
Aku rasa ada baiknya aku dedicate this song to my dad. 

Since then kalau aku buat hal, my brother and sister akan panggil me "monyet", coz I act like them. But as the time goes by, distance keep us away but not our heart mereka dah tak panggil aku monyet. Bhai, aku dah besar kot. Dah matang. *matang la sangat. So here is the story, masa tu kami (aku dan kakak aku) berada di salah sebuah hotel di Jeju Island, aku dan kakak aku masuk ke dalam lift and suddenly keluar bunyi macam ni "monkey kasamida". Terus kakak aku pandang aku dan cakap "dik, asal dia seru kau?". Me: "mana ada" (buat muka tak puas hati)

Habislah bab cerita dalam lift di hotel, masa dalam flight on the way balik ke Seoul dari Jeju Island, pramugari tu cakap macam ni "monkey kamsamida.....bla bla bla *cakap dalam bahasa Korea, aku tak paham....pishang pishang pishang".  Suddenly aku dengar kakak aku gelakkan aku and she said "dia seru kau dik, siap nak bagi pisang bagai". Aku dah benggang tapi still act cool. 

Sehari lepas aku sampai Malaysia, kebetulan abang aku pun ada dekat rumah.Sedang aku duk lipat telekung lepas solat isyak secara berjemaah (oh, I missed our moment solat berjemaah bersama keluarga) suddenly aku ternyanyi lagu iklan Mat Cool yang terbaru tu yang berbunyi sebegini "ting ting ting ting ting" (engkorang tengok la iklan tu sendiri. Tak kuasa den nak torang ekh.) nyanyian tu siap dengan tarian then aku buat la sebijik macam mat cool buat suddenly aku dengar abang dan kakak aku gelakkan aku tanpa belas kasihan. "sebijik dik sebijik"- abang. kakak "kau ingat aku tak tau kau tengah buat iklan mak cool kau tu". Me "woi, dah la.. haish" 

itulah cerita monyet aku.. tergantung tapi biarlah sebab otak aku dah tepu tak tau nak kobar camno laie.
This monkey we call him nyet nyet. Tapi otak dia ni kosong and can produce sound. Mata sebelah besar sebelah kecil. Aku rasa mungkin dia kena gigit semut kot. Sebab tu jadi macam tu. Dan pipi mengembang? Oh itu sebab nyet nyet simpan makanan dekat situ. Nyet nyet ni beli di New Zealand.
  
Ni monyet paling comel. Aku confius sama ada dia lelaki atau perempuan. Tapi aku rasa dia perempuan sebab baju dia ada bunga-bunga. Mata bulat, awww comel... Monyet ni hasil tangkapan aku di Langkawi. Dear my future kids, see mama dah belikan kamu soft toys.. hahaha....

Friday, June 13, 2014

Banana Milk

Banana Milk and Korea are two similar things. If you go to Korea but you didn't drink the banana milk that would be a big lost. Mula-mula aku pun tak tau but then my cousin who studied there last year promote it to me. Pergi je terus excited nak beli apatah lagi bila tengok botol susu tu kind of unique. Terasa fefeeling berlakon dalam drama Korea pulak bila minum tu. (ok stop berangan. Berangan adalah punca dimana jerawat akan naik tanpa ada belas kasihan. tapi certain orang jerawat naik sebab lain. It depends on the person). Done melalut about acne now we back to our main topic BANANA MILK!!!! Bila aku nak beli banana milk ni hambek kau sentap kot beribu-ribu. Terketar-ketar tangan bila bayar. (this is so hyperbola).
(Ihsan encik google)

 
Harus tempek gambar! haha. Muka entah apa-apa dan oh thanks mak for lead me your lipstick. Pekat gilos lipstick ni, budak nerd macam aku ni first time nampak lipstick memang jakun sikit. tu yang dok tonyoh-tonyoh last-last dah jadi macam mak jemah. I prefer natural colour compared to this wild fierce colour. Oh, itu la milk yang aku cakapkan itu, but I choose strawberry, dah tudung merah, baju merah, lipstick merah dan seharusnya air pun ku pilih merah.
Before flying back off. Aku sempat lagi singgah kedai runcit and buy a box of 6 this banana milk. Yelah kot-kot tetibe rindu dekat banana milk karang jenuh pulak nak fly back to KOREA. This box of 6 cost only 14,000 won. But you can't carry in hand luggage, you have to put in the cargo. So anak-anak dalam flight tak boleh curi-curi minum ye. Owh, apart from banana milk, they also have strawberry and milk biasa.

Tuesday, June 10, 2014

My New Nike

Finally, I managed to get my new NIKE shoes two days before I'm flying to Korea. Last aku beli sport shoes adalah 3 tahun yang lepas (you guys can klik here to see on my previous post about my old shoes) dan kali ni I tried to buy the casual one which is the one that I can use to go to class, pergi shopping, pergi library and so on. I just bought this shoes at Al-Ikhsan. Reasons that I like to go to Al-Ikhsan because senang nak cari parking. Untuk driver yang tidak pro bagi aku ni tempat parking adalah begitu penting especially part nak reverse nanti.And here it goes my dream shoes.
Biru bak hang! Biru dan NIKE are perfect combination and of course I love it. I cos about RM219 and if I'm not mistaken this is the new edition. Tu pun kalau aku tak silap la.

p/s: there are too many ideas to write on the new entry but once I started to type I forgot everything =) Take care to my dear readers. Stay tuned for more entry.

Tuesday, May 20, 2014

Jauh Perjalanan Luas Pemandangan

Jauh Perjalanan Luas Pemandangan and we will discover that the environment and atmosphere is not the same. This will teach us the real mean of thankful.

This picture was taken at ODEC. The day before my birthday, we actually had a small picnic. Tak mandi pantai pun. Cuma makan-makan, bergossip. Awww, gossip is a must when girls get together.
One of the view yang ramai sangat nak lihat but as for me dalam fikiran "bila nak sampai ni, can't wait to see my parents". Gambar iini diambil semasa dalam flight on the way back to KLIA from KKIA. 2 hours 30 min journey ku dipenuhi dengan aktiviti mangqada tidur.
This is one of the picture that I like the most. Fefelling macam expert photographer ambil gambar. This picture was taken on the first day of my mid-term exam. About half an-hour after subuh. Can't remember the exact time but I was really facsinating. Terpukau mata ku melihat keindahan ciptaanMU YA ALLAH.
This picture was taken at Babagon Dam. Babagon Dam ni terletak di Penampang. Aku pergi sini pun disebabkan oleh field trip untuk final sem. Ini merupakan empangan kedua yang pernah aku lawati. Yang pertama ialah empangan Terip which is just situated 5km from my house. Dokek amek.
This is KARAMBUNAI. For those peminat novel "Hlovate mesti korang tau Karambunai kan. 
So this is it. 
Last but not least, PADDY FIELD. Dari dulu sampai sekarang aku sangat sangat sangat suka dengan sawah padi. Sejuk je mata memandang kehijauan sawah padi. Best jugak kalau buat photoshoot dekat situ kan.

Sunday, May 18, 2014

Tamat Sudah ASASI

Finally after 365 days of struggling with tears and joy, I managed to finish of my foundation years. Tahukah anda selama satu semester, aku menangis akibat daripada menanggung kerinduan yang overdose maximum. Erk, kenapa skema sangat ayat aku ni? Pertama kali mendapat surat tawaran tu, I feel like dunia ini aku yang punya but day by day nak mendaftar, hati dah start rasa sebak and too many things play inside my mind dan setiap malam dah start menangis dan mak adalah tempat aku menangis "Mak, boleh ke adik buat?" "Mak, adik takut adik tak boleh buat" "Mak, adik takut akan kecewakan mak" and the drama keep on playing. 

Semasa mendaftar: 
Mak dan Abah ikut aku sekali menghantar aku ke UMS while my sister only sent me off at KLIA seems like she have to prepare herself for her first posting to Sarawak. Lepas mendaftar dan hantar barang-barang ke hostel, aku ikut balik mak abah balik hotel. Nampak tak bertapa aku tidak ingin pergi jauh dari parents. I'm still too small kot. Dan apabila abah dan mak dah balik, bermulalah saat menandang kalender dan mengira detik-detik bercuti. Setiap hari remind mak untuk belikan tiket kapal terbang.

Semasa semester 1, 2 dan 3:
Day by day, I managed to survive and adapt with my new environment. No more tears but ada la juga but not many as compared to my old days. Tapi setiap kali cuti memang menjadi kewajipan aku untuk balik ke rumah. Semasa semester 2, lagi beberapa hari sebelum final exam menjengah, aku telah kehilangan my grandmother manakala semasa semester 3 pula, mak long pula telah kembali ke rahmatullah.

 Finally the last chapter had appeared. Tak pernah terfikir lansung aku dapat menamatkan hubungan percintaan bersama physics, chemistry, mathematics and biology dengan jayanya. *buat muka bangga sikit plus hidung kembang. Hahaha.
p/s: Going to update my blog with more post after this. My blog will not be HAMBAR anymore. Stay tune.

Friday, March 14, 2014

Blood Test

HEMATOPHOBIA!! Well I'm one of it. Tak kira la sama ada darah itu milik aku mahupun milik orang lain, asalkan namanya darah dan ia berwarna merah,I can makes my heart pumps twice than usual.  I will used this excuse to convience my father that I don't want to be a dcotor. Sorry abah. This would be my second time experience buat blood test ni. First time, I don't feel the nervouseness because yang buat tu professional but this time, totally out of range. Sebab yang buat tu adalah my lab mate. Not professional at all. Cara dia pujuk supaya aku buat blood test tu sangat 'peliks'. First she apply the alcohol on my finger, sambil bercerita tentang apa benda entah. I totally can't focus what she is saying because only these words keep playing inside my mind "am I going to be safe?". Without any notice or even warning, she just pop out my finger. Two times okay. Because the first time, the blood doesn't comes out. Sebenarnya tak sakit pun cuma tercuak overdose je pun. Muka pucat tak payah cakap la.
Basically we need those things to make the blood test. Tetapi cara ni sangatlah biased and not that professional la. Dan terbukti saya mempunyai darah A+. Pandai jugak darah aku ni.

p/s: another 7 weeks to go as Foundation student.

Friday, January 24, 2014

Abang's Wedding

Cerita dah basi. Cerita tahun lalu, namun akibat ketandusan idea tapi still nak update blog. Ayat bajet macam retis je. Memandangkan dalam search engine aku ramai yang dok cari "wedding tentera", jadikan aku tambahkan lagi about army wedding. But this time not army but navy wedding. You can scroll down my blog to read about army wedding. Dah berabad berzaman jadi aku pun malas nak link kan kesini. 


Aku rasa cukuplah kot gambar letak tiga keping je. Cerita dah basi so gambar pun dah basi... See you guys in next wedding this coming august....

Thursday, January 23, 2014

2.0.1.4

Pejam celik, pejam celik we are already in 2014. Lol. Dah 24 hari kita dalam 2014 baru nak update blog kan. Poor me, busy 24 hours 7 days a week makes me doesn't get enough time to update my blog.  This new year, I'll get new handphone so that's mean I be active back on my instagram; Tenggiling Bergulung.. For any enquiries you can ask me at my twitter; Aisyah Ishak..

InsyaAllah, in 2014 I will finished my foundation studies and InsyaALLAH, I will persue my degree. and and and and the most important part is there will be another wedding.. Yeay, bridesmaid to be not the bride.. haha..

SoI guess that's the end of our story.. akhir kata.. setialah padaku, nescaya aku menyayangimu.. jadah jiwang sangat ni..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...