lebah juling??


kawan-kawanku yang amat kusayangi..

Sunday, June 29, 2014

The Making of Kimchi

Korea is very synonyms with Kimchi. Dan aku bukanlah peminat cerita mahupun lagu Korea tapi aku pernah la dengar pasal Kimchi-Kimchi ni semua tapi tak pernahlah tengok roman (rupa) dia macam mana apatah lagi rasa. So, masa dekat Korea tu first time makan Kimchi. First time bau je, mula lah takak aku rasa mual bagai. Tapi still jugak nak merasa bagaimana rasa Kimchi yang orang duk cakap-cakap tu. So dengan muka yang overdose confident, aku pun capai chopstick (aku hanya akan guna chopstick dinegara yang mengunakan chopstick seperti di Beijing dan Korea apart from there, NO) dan aku makan dan apabila Kimchi itu menyentuh deria rasa aku, automatik muka aku jadi cemberut. Tahan nak muntah. Yuks! Serious tak sedap (itu bagi pendapat aku). Dan setiap kali pergi mana-mana restaurant, they will serve Kimchi dan itu antara makanan yang tidak terusik. Satu family aku tak makan Kimchi oi. Kami tekak orang Melayu. (I will talk later about food that we eat in Korea in another entry). Apabila sampai di Korea tak sah lah kalau tak try buat Kimchi kan. Nanti balik Malaysia, boleh cerita dekat orang kampung.
Ini adalah bahan-bahan yang korang perlukan untuk buat sos Kimchi yang warna merah tu. Aku tak ambil port sangat sebab aku tak suka. So don't ask me. If you want the recipe please ask Oppa Google.

Abah den tu haa, bukannyo Oppa Korea. My dad looks like a professional chef ke professional rapper? Confius aku. Ada yang tanya baju bapak aku tu beli dekat mana. Baju tu beli dekat New Zealand sempena New Zealand jadi tuan rumah untuk rugby world cup.

Mak aku buat sangatlah gentle. Of course mak la katakan mestilah lembut-lembut macam tu. Mak aku sangat pro dalam hal masak-memasak ni.

Kakak aku focus habis. Aduh ni kalau ada paper khas untuk Kimchi ni mesti kakak aku boleh score!

Tadaaa, muka bebas bedak. Hahaha. Usually, bila aku bukan di Universiti, aku takkan pakai foundation or even bedak sekali pun. Rimas babe. Ekh, tersasar pulak dah. Aku sangatlah tidak focus sepanjang buat ni. Asyik pandang camera je. Sampai tercabut-cabut Kimchi aku tu, last-last mak aku yang take over kerja aku. Hahaha. As usual.

Tadaaa, this is our Kimchi. Inilah hasilnya. Sepanjang proses pembuatan Kimchi ini berlansung, penat nak tahan hidung. Mual memang takpayah cakap la. Pening kepalo den. Gambar a little bit blur sikit. Maklum lah anak dara encik Ishak ni.

p/s: Sedang mencari masa untuk mengupdate blog. stay tuned.

Wednesday, June 25, 2014

The Monkey Story

When I was a  kid I love Mat Cool so much. Not the ice cream but the song. I'm pretty sure so of us still remember the song.
Mat Kool, Mat Kool kawanku.
Mari kita ikut, Mat Kool.
Main-main selalu.
Syoknya syoknya ada Mat Kool!


But this will be my version which is I create it on my own base on my creativity padahal main nyanyi asalkan masuk je dengan music, lyrics betul atau salah belakang kira bro.
 Mat Cool, Mat cool ayahku.
Mari kita kiko, Mat Cool (jadah mana datangnya kiko tu  pun aku tak tau)
Main-main selalu, 
Syoknya-syoknya ada Mat Cool 
Aku rasa ada baiknya aku dedicate this song to my dad. 

Since then kalau aku buat hal, my brother and sister akan panggil me "monyet", coz I act like them. But as the time goes by, distance keep us away but not our heart mereka dah tak panggil aku monyet. Bhai, aku dah besar kot. Dah matang. *matang la sangat. So here is the story, masa tu kami (aku dan kakak aku) berada di salah sebuah hotel di Jeju Island, aku dan kakak aku masuk ke dalam lift and suddenly keluar bunyi macam ni "monkey kasamida". Terus kakak aku pandang aku dan cakap "dik, asal dia seru kau?". Me: "mana ada" (buat muka tak puas hati)

Habislah bab cerita dalam lift di hotel, masa dalam flight on the way balik ke Seoul dari Jeju Island, pramugari tu cakap macam ni "monkey kamsamida.....bla bla bla *cakap dalam bahasa Korea, aku tak paham....pishang pishang pishang".  Suddenly aku dengar kakak aku gelakkan aku and she said "dia seru kau dik, siap nak bagi pisang bagai". Aku dah benggang tapi still act cool. 

Sehari lepas aku sampai Malaysia, kebetulan abang aku pun ada dekat rumah.Sedang aku duk lipat telekung lepas solat isyak secara berjemaah (oh, I missed our moment solat berjemaah bersama keluarga) suddenly aku ternyanyi lagu iklan Mat Cool yang terbaru tu yang berbunyi sebegini "ting ting ting ting ting" (engkorang tengok la iklan tu sendiri. Tak kuasa den nak torang ekh.) nyanyian tu siap dengan tarian then aku buat la sebijik macam mat cool buat suddenly aku dengar abang dan kakak aku gelakkan aku tanpa belas kasihan. "sebijik dik sebijik"- abang. kakak "kau ingat aku tak tau kau tengah buat iklan mak cool kau tu". Me "woi, dah la.. haish" 

itulah cerita monyet aku.. tergantung tapi biarlah sebab otak aku dah tepu tak tau nak kobar camno laie.
This monkey we call him nyet nyet. Tapi otak dia ni kosong and can produce sound. Mata sebelah besar sebelah kecil. Aku rasa mungkin dia kena gigit semut kot. Sebab tu jadi macam tu. Dan pipi mengembang? Oh itu sebab nyet nyet simpan makanan dekat situ. Nyet nyet ni beli di New Zealand.
  
Ni monyet paling comel. Aku confius sama ada dia lelaki atau perempuan. Tapi aku rasa dia perempuan sebab baju dia ada bunga-bunga. Mata bulat, awww comel... Monyet ni hasil tangkapan aku di Langkawi. Dear my future kids, see mama dah belikan kamu soft toys.. hahaha....

Friday, June 13, 2014

Banana Milk

Banana Milk and Korea are two similar things. If you go to Korea but you didn't drink the banana milk that would be a big lost. Mula-mula aku pun tak tau but then my cousin who studied there last year promote it to me. Pergi je terus excited nak beli apatah lagi bila tengok botol susu tu kind of unique. Terasa fefeeling berlakon dalam drama Korea pulak bila minum tu. (ok stop berangan. Berangan adalah punca dimana jerawat akan naik tanpa ada belas kasihan. tapi certain orang jerawat naik sebab lain. It depends on the person). Done melalut about acne now we back to our main topic BANANA MILK!!!! Bila aku nak beli banana milk ni hambek kau sentap kot beribu-ribu. Terketar-ketar tangan bila bayar. (this is so hyperbola).
(Ihsan encik google)

 
Harus tempek gambar! haha. Muka entah apa-apa dan oh thanks mak for lead me your lipstick. Pekat gilos lipstick ni, budak nerd macam aku ni first time nampak lipstick memang jakun sikit. tu yang dok tonyoh-tonyoh last-last dah jadi macam mak jemah. I prefer natural colour compared to this wild fierce colour. Oh, itu la milk yang aku cakapkan itu, but I choose strawberry, dah tudung merah, baju merah, lipstick merah dan seharusnya air pun ku pilih merah.
Before flying back off. Aku sempat lagi singgah kedai runcit and buy a box of 6 this banana milk. Yelah kot-kot tetibe rindu dekat banana milk karang jenuh pulak nak fly back to KOREA. This box of 6 cost only 14,000 won. But you can't carry in hand luggage, you have to put in the cargo. So anak-anak dalam flight tak boleh curi-curi minum ye. Owh, apart from banana milk, they also have strawberry and milk biasa.

Tuesday, June 10, 2014

My New Nike

Finally, I managed to get my new NIKE shoes two days before I'm flying to Korea. Last aku beli sport shoes adalah 3 tahun yang lepas (you guys can klik here to see on my previous post about my old shoes) dan kali ni I tried to buy the casual one which is the one that I can use to go to class, pergi shopping, pergi library and so on. I just bought this shoes at Al-Ikhsan. Reasons that I like to go to Al-Ikhsan because senang nak cari parking. Untuk driver yang tidak pro bagi aku ni tempat parking adalah begitu penting especially part nak reverse nanti.And here it goes my dream shoes.
Biru bak hang! Biru dan NIKE are perfect combination and of course I love it. I cos about RM219 and if I'm not mistaken this is the new edition. Tu pun kalau aku tak silap la.

p/s: there are too many ideas to write on the new entry but once I started to type I forgot everything =) Take care to my dear readers. Stay tuned for more entry.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...