lebah juling??


kawan-kawanku yang amat kusayangi..

Friday, July 10, 2015

Tips Senang Bangun Tahajjud

Alhamdulilah malam ni dah masuk malam ke 24 Ramadhan. Dah masuk sepuluh malam terakhir ni kita kena la berebut-rebut nak kaut pahala. Jika hari-hari lain kita terlalu busy dengan duniawi why not for only 10 days we spend some time for kejar pahalan. Ala bangun malam only for 10 days dalam 365 hari tu takkan tak boleh kot. Apa dia? Susah bangun tahajjud? Well ni la saya nak share tips yang selalu saya amalkan untuk bangun di tengah malam.

1) Tidur awal.
Make sure lepas balik terawih terus tidur. Paling lambat pun jam 12 pun okay. Sebab boleh bangun tahajjud jam 4 pagi. Tidur selama 4 jam pun dah cukup dah.

2) Set your mind.
Haaa not only set your alarm clock but you have to set your mind. Sebenarnya waktu kita tidur otak kita juga berjalan. If we set our mind dengan lafaz niat "Sahaja aku tidur sebentar dan ingin bangun jam 4 kerana ingin bertahajjud kerana Allah S.W.T'. InsyaALLAH, kita akan terjaga juga jam 4. Lafaz tu aku buat sendiri kang kau keluar fatwa kata aku guna fatwa salah plak. Niat tu terpulang la engkorang nak bangun jam berape pun.

3) Set your alarm clock.
Kalau dah tau biological clock kau teruk, pergilah set alarm. Set alarm dekat handphone and maximise the volume le apa lagi.

4) Tepuk bantal.
Selalunya aku akan tepuk bantal sebanyak 3 kali and bacalah doa tidur.

5) Keep away your handphone.
Handphone tu punca sebenar kau tidur lewat. Dengan perkara lagha la. Layan gossips mak jemah dekat WhatsApp la, main twitter la. itu la ini la.

Aku harap 5 tips yang aku bagi ni dapat berguna untuk kita sama-sama kejar pahala.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...