lebah juling??


kawan-kawanku yang amat kusayangi..

Saturday, February 21, 2015

1st Segmen Kerjaya Blogger IPT by NJiheam

Sudah lama rasanya beta tidak menulis blog. Alahai sudah bersawang nampaknya. Maafkan beta duhai kekanda blog, ternyata beta terlalu sibuk sehingga leka mengabaikan tanggungjawab beta terhadap kanda. Okay, boleh stop dah kot berlakon. Sedar tak sedar, pejam celik pejam celik, bangun tidur bangun tidur rupanya nak dekat dua tahun aku meninggalkan zaman persekolahan. Mesti adik-adik lepasan SPM pun tengah pening kepala nak pilih jurusan apa kan.

Dan aku juga sudah lama untuk meluangkan masa untuk join segmen dekat blog ni. Gila kau nak duduk berjam depan laptop just nak join segmen je but this segmen really attract my attention to join it and express my feeling and share with you my tertiary education experience.


Feel free to click at the banner if you want to join or you call click here


Terus terang aku cakap, aku tiada cita-cita. Jadi untuk aku membuat pilihan jurusan itu mengambil masa yang agak lama jugak tapi yang pasti jurusan yang mahu aku ambil adalah dalam bidang SAINS. So masa isi UPU tu aku pilih semua ASASI.; Asasi UM (bajet-bajet dapat la kekononnya), Tahmidi USIM (ni kira macam asasi gak la tapi kat USIM, sudah tentu tak dapat sebab basic arab takdo), Asasi UPNM (bajet-bajet abang SADO, suruh lari satu pusingan dah mengah), ASASI UIT(pilih sebab dekat dengan rumah), Asasi Sains UniMas (pilih je), Asasi Sains UMS (nak jadi Heliza Helmi sebenarnya). dan adalah beberape lagi asasi yang aku dah lupa =P

Kenapa pilih ASASI?
-Usually ASASI adalah selama setahun dan kalau paling lama pun 2 tahun.
-Nak cepat masuk degree sebab nak cepat grad.
-Asasi ni chances nak kena lelong sangat tipis sebab universiti sayangkan ko melainkan kau masuk ASASI UITM dengan ASASI UM.

Jadi dalam kelapan-lapan pilihan UPU tu, alhamdulilah takdir Allah telah menempatkan saya dalam bidang ASASI Sains di Universiti Malaysia Sabah. Asasi Sains ini memerlukan saya untuk sangat focus dalam 4 matapelajaran asas yang utama iaitu Biology, Chemistry, Physics and Mathematics.

Dan sekarang saya telah mengambil keputusan untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang Ijazah Sarjana Muda Sains Sekitaran (Kepujian) di Universiti Malaysia Sabah. Dah jadi student asasi UMS mestilah teruskan perngajian di UMS jugak =) Sekarang berada di semester 2 dan insyaALLAH 4 more semesters to go. Another 2 years to graduate. Tolong doa-doakan ye.

My Study plan? Rasanya lepas habis degree nak terus sambung master then insyaALLAH ke PHD ke kita. Sebab kalau tak dapat doktor perubatan dapat jadi doktor falsafah pun okay gak.

Pandangan masyarakat tentang krusus ni, ada kerja ke? Nanti nak kerja apa? Kenapa ambil course yang entah pape? Hamboi-hamboi ni semua ayat maut orang akan membunuh motivasi kita tapi takpayah la nak ambil port. Actually bidang ni sangat luas. Part ada kerja ke tu kita sekarang study dan berusaha, part rezeki tu kita serahkan pada yang maha esa. Well, this is where the soft skill is apply.

Suntikan Motivasi?
Well of course my parents especially mak. Oh my mother adalah student Bachelor of Science, Biology (Hons) from University of Malaya while my dad, Bachelor of Tesl (Hons) University of Bristol, United Kingdom. Diorang ni jadi pembakar semangat sebab parents aku sangat memahami aku. Kalau aku cakap aku homesick, diorang terus belikan ticket flight. Macam sem lepas setiap bulan aku fly dari Kota Kinabalu ke Kuala Lumpur dan Kuala Lumpur ke Kota Kinabalu. Diorang akan sentiasa bagi kata semangat. When we faced with difficulties, we must seek Allah, not only when we are having difficulties but it should be everytime we must seek to Allah.
This would be the best advice ever. 

How to contact me?
Hurm ada beberape medium sosial network that can be used to contact me:
1) Facebook: Aisyah Ishak (tenggiling bergulung)
2) Twitter: @lebahjuling (yes, I'm very active on twitter. InsyaALLAH akan dibalas sepantas kilat)
3) Email: aisyahishak0513@gmail.com (taktau korang guna ke tidak tapi aku guna jugak email ni untuk dapat arahan dari lecture)



Saturday, February 7, 2015

Along's Wedding

Jangan bosan! Jangan bosan! 
Sikit-sikit wedding. 
Semua post pasal nikah, kahwin, sanding. 

Dah nak buek camno, waktu ni semuo family den borobut nak kahwin. Yolah dah sampai soru apo laie kahwin lah. Bondo baik tak baik dilengahkan. 

Dah dua minggu majlis ini berlansung and baru harini ada time nak menaip. Why so busy? Well atleast blog kena update sebelum masuk semester baru. I just respect some blogger, who are still studied but can post atleast one post per day. Aku nak one post per month pun masyaAllah susahnya. Tapi nasib baik dalam setahun tu adalah berpost. Even not as many as the other bloggers but atleast you have something to read once you enter my blog, takla baca benda basi. Kan kan kan. 

Afiq, Arif, Hakim. Three little musketeers. Semua single. Nak no, private mesej me at email k. So here are the dulang boys. 

Yang emarald green tu pengantin! Me beside the pengantin yang tak beberape nak basi. =P
I just love this picture so much but can't resists my kegedikan so much. so the wedding theme for the family is peach+ purple (purple is the colour of the scarf and of course for girls only) Takde pulak lelaki pakai songkok purple =P...

Till here only. Penat bak ang nak type panjang lebar. Good night. Till then. Bye bye. <3 <3 <3


Sunday, February 1, 2015

AK's Solemnization

Fuyoooo... Kakak aku dah kahwin oi!!!!

Kompang dipalu~~~
Pengantin baru~~
Duduk bersanding tersipu malu~~
Ewaahhhh... Kalau aku nyanyi lagu ni alamatnya turun la hujan lebat kejap lagi. Suara merdu macam katak =P

Her solemnization falls on 20 Dec 2014. Kalau abang aku nikoh bulan december tahun lepas akak aku pulak tahun ni. Tapi AKU TAKMO KAHWIN ON DECEMBER!!! Takmo k, InsyaALLAH niat dihati nak kahwin on my birthday. Ewah, grad pun belum ada hati nak pikir pasal nikah kahwin semua ni. =)

Dah cukup!! Jom layan gambar comel-comel cantiks meletups by AWANTONA Production. Hataran 13 berbalas 11 dan mas kahwin sebanyak RM15 000. Okay aku nanti nak hantaran 24 berbalas 22. Wang hantaran nak RM 22 400. Haaa kau ado?

My sister and the bridesmaid. Hamek kau pengapit lelaki perempuan. The purple baju kurung is my along and she will nikah soon. and the grey baju melayu is my abang susuan. His got a long way more to naik pelamin. 
Ini adalah the battle of the akad nikah. Sepuluh kali kau! kalau wali tak silap cakap, pengantin lelaki pulak silap. Bila tersasul sikit mulalah orang menyakat kau. Riuh rendah rumah aku jadinya. Haha.  
our theme of the day is purple but dunno macam mana jejaka handsome dua orang boleh tersilap tema. aduhai cik abangku sayang. 

Thank you to Awantona Production for the courtesy of the photo. Lawa-lawa babe. 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...