lebah juling??


kawan-kawanku yang amat kusayangi..

Thursday, July 30, 2015

Tips Memilih Jam Tangan

This is a sponsored post.

-“MASA ITU EMAS”-

-“TIME IS PRECIOUS”-

So how many of us really appreciate the time? As a student, jam adalah benda yang sangat penting dalam hidup kita. Nak tengok jam untuk pergi ke kelas, lab, exam, dating hurmmm (okay part dating tu tak semua but most of it). Even kalua dah kerja pun jam tetap penting dalam hidup kita. I can’t live without a watch. Kalau tertinggal jam tangan I feel like something is missing. Even kalua pergi overseas trip pun jam adalah satu benda yang penting. Selalu jam tangan akan diset pada waktu negara yang saya lawati while jam di handphone disetkan pada waktu Malaysia. Well, nak jugak tau waktu di Malaysia supaya dapat update apa orang kesayangan sedang buat.

Rata-rata semua individu memakai jam tangan sebagai aksesori utama yang menyerlahkan lagi penampilan mereka. Selain itu, kembali kepada fungsi asal jam tangan itu sebagai penunjuk masa adalah sebab utama ia menjadi keperluan yang penting. Pemakaian jam tangan membantu kita untuk sentiasa menepati masa dan dengan adanya fungsi-fungsi tambahan, jam tangan kini menjadi rakan karib si pemakai. Even my boyfriend are not so closed as my watch =P
Ada diantara kita sangat particular dengan jenis jam tangan yang dipakai. Adakah ia selesa, adakah ia masuk dengan baju ataupun majlis. As for me, I have 5 watches that I bring to UMS. Kalau dekat rumah lagi banyak. Jam untuk ke kelas lain, jam untuk ke fieldtrip lain, jam untuk ke lab lain, casual lain dan jam kalau pakai baju kurung lain.

 I have some tips to share with you guys on how to choose the right watch on the right time and occasion. Sebelum anda membuat sebarang pembelian jam tangan, ciri-ciri apakah yang harus anda ambil kira? Penting untuk anda membuat pilihan yang betul dan membeli koleksi jam tangan yang paling bersesuaian. 

Kenali personality anda terlebih dahulu. Adakah anda seorang individu yang gemar bergaya kasual dan santai atau pekerjaan anda memerlukan anda tampil formal setiap hari? Pilih jam tangan yang paling sesuai untuk dipadankan dengan pakaian harian anda.

Kedua, jika anda mementingkan ciri-ciri tambahan pada jam tangan  seperti alarm, stopwatch dan lain-lain, pastikan anda membeli jam tangan yang dilengkapi dengan ciri-ciri tersebut.

Dan yang terakhir, beli jam tangan yang berkualiti dan tahan lasak. Mungkin anda harus berbelanja lebih sedikit untuk memiliki seutas jam tangan benar-benar berkualiti. Namun, ia merupakan suatu bentuk perbelanjaan yang amat berbaloi dan jangka hayat jam tangan tersebut tahan lebih lama. Dengan itu, anda tidak perlu membeli jam tangan lain dalam masa yang terdekat.
Dulu kalau nak pergi beli jam kenalah pergi ke Kuala Lumpur (my favourite watch shop) and it takes about 1 hour from my house. Membazir masa betul. Now dah duduk Sabah lagi la susah nak balik kan. But now dengan adanya jam tangan yang dijual di ZALORA semuanya menjadi mudah. Hanya dengan satu click anda boleh membeli jam tangan anda dengan jenama yang terkena pada harga yang berpatutan.


"Koleksi Jam Tangan" from Zalora sangat-sangatlah boleh buat anda pengsan. 


nampak menarik kan....

jadi apa tunggu lagi?? jom lah shopping jam di ZALORA.... VROOMMMM....  Bye semua, I nak shopping dulu....

Monday, July 27, 2015

Raya and Iffah's Akikah

Raya tahun ini a little bit hambar mungkin sebab arwah nenek dah takde. Even aku balik pun rumah sunyi dan kosong. Apalah erti raya tanpa kehadiran nenek tercinta disisi. Macam biasa seperti tahun-tahun yang lain hari raya aidilfitri akan ku sambut di NEGERI SEMBILAN. Non hado tompek lain.

Raya pertama:
Pagi macam biasa bangun awal pagi then pergi solat sunat aidilfitiri at the nearest mosque. Balik sambung makan laksa, rendah, ketupat NEGERI SEMBILAN. Later aku akan share resipi masakan hari raya Negeri Sembilan. Oleh kerana Hari Raya pada tahun ini jatuh pada hari JUMAAT jadi my dad teruskan journey back to solat jumaat while aku sambung journey membuta di depan tv. Apalah anak dara sorang ni... wuwuwuwu.... Dan itulah routine aku pada hari raya pertama dan hari lain juga hambar dirumah seorang diri. 

Iffah's Akikah:

Alhamdulilah, aku dah dapat anak buah yang pertama. Usually kalau cucu pertama ni feeling dia lain macam dan of course macam-macam yang dia dapat. *Cakap dalam nada jealous. Hahaahaha. Mohon Iffah jangan baca ni. Semalam majlis akikah Iffah telah berjalan dengan lancar. 

The most decent picture ever. hahaha.

Iffah terlalu comel sampai aunty terlalu geram rasa macam nak gigit-gigit je.

Budak ni susah sangat nak kono ambil gambar ekh. 

Rambut iffah sebelum dan selepas cukur jambul sama je. Itu TOK TAT (Tok UStaz). Masa kecik-kecik aku selalu follow abah aku pergi ke masjid dengar ceramah ustaz ni. So masa kecik-kecik kan pelat nak sebut Tok Ustaz so terjadilah Tok Tat till now. hahahaha..

Friday, July 10, 2015

Tips Senang Bangun Tahajjud

Alhamdulilah malam ni dah masuk malam ke 24 Ramadhan. Dah masuk sepuluh malam terakhir ni kita kena la berebut-rebut nak kaut pahala. Jika hari-hari lain kita terlalu busy dengan duniawi why not for only 10 days we spend some time for kejar pahalan. Ala bangun malam only for 10 days dalam 365 hari tu takkan tak boleh kot. Apa dia? Susah bangun tahajjud? Well ni la saya nak share tips yang selalu saya amalkan untuk bangun di tengah malam.

1) Tidur awal.
Make sure lepas balik terawih terus tidur. Paling lambat pun jam 12 pun okay. Sebab boleh bangun tahajjud jam 4 pagi. Tidur selama 4 jam pun dah cukup dah.

2) Set your mind.
Haaa not only set your alarm clock but you have to set your mind. Sebenarnya waktu kita tidur otak kita juga berjalan. If we set our mind dengan lafaz niat "Sahaja aku tidur sebentar dan ingin bangun jam 4 kerana ingin bertahajjud kerana Allah S.W.T'. InsyaALLAH, kita akan terjaga juga jam 4. Lafaz tu aku buat sendiri kang kau keluar fatwa kata aku guna fatwa salah plak. Niat tu terpulang la engkorang nak bangun jam berape pun.

3) Set your alarm clock.
Kalau dah tau biological clock kau teruk, pergilah set alarm. Set alarm dekat handphone and maximise the volume le apa lagi.

4) Tepuk bantal.
Selalunya aku akan tepuk bantal sebanyak 3 kali and bacalah doa tidur.

5) Keep away your handphone.
Handphone tu punca sebenar kau tidur lewat. Dengan perkara lagha la. Layan gossips mak jemah dekat WhatsApp la, main twitter la. itu la ini la.

Aku harap 5 tips yang aku bagi ni dapat berguna untuk kita sama-sama kejar pahala.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...